Budowa pieca chlebowego w ogrodzie

Podziel się:
Entuzjastów własnoręcznie pieczonego chleba przybywa. Najlepiej smakuje ten, upieczony tradycyjnie, w piecu. Warto zatem zadać sobie trud i zbudować w ogrodzie własny piec. To nie jest trudne. Na początek, trzeba przemyśleć jego konstrukcję, usytuowanie oraz dobrać odpowiednie materiały.

W miejscu, gdzie jest łuk drzwiowy, najlepiej posłużyć się cegłami w kształcie klina. Fot. Shutterstock

W miejscu, gdzie jest łuk drzwiowy, najlepiej posłużyć się cegłami w kształcie klina. Fot. Shutterstock

 

W zależności od pomysłowości i poczucia estetyki budującego, piec może mieć dowolny kształt. Najczęściej jednak buduje się go na planie czworokąta. Bardzo istotne jest, aby miał solidną podstawę i dobrze zaizolowaną komorę pieczenia. A materiały użyte do jego budowy powinny być mrozoodporne.
 

Utwardzone podłoże

Na miejsce, w którym stanie piec, najlepiej wybrać zaciszną część ogrodu, tak aby był on osłonięty od wiatru. Na pewno powinien stać z dala od przedmiotów łatwopalnych. Podłoże pod budowę pieca powinno być utwardzone. Należy zatem zdjąć, na głębokość ok. 20 cm, warstwę gleby i wylać na niej 15 cm warstwę betonu. Najtańszy jest beton samodzielnie przygotowany. Problem w tym, że niełatwo jest uzyskać mieszankę o optymalnych właściwościach. Żeby je zapewnić, warto uzupełnić mieszankę o plastyfikator do betonu, który polepszy właściwości robocze i wytrzymałościowe mieszanki.

Zamiast betonu, można użyć Posadzki Cementowej Atlas, kładzionej w dwóch warstwach (jedna warstwa może mieć maksimum 8 cm grubości) – to rozwiązanie jest o wiele wygodniejsze i zdecydowanie skraca czas pracy.

Cegła szamotowa jest odporna na wysoką temperaturę. Fot. ATLAS

Cegła szamotowa jest odporna na wysoką temperaturę. Fot. ATLAS

 

Solidna podstawa

Do budowy podstawy pieca nadają się bloczki betonowe, cegły klinkierowe oraz kamienie naturalne. Podstawę pieca wznosi się na planie czworokąta, na wysokość ok. 60 cm. Wnętrze powstałego czworokąta należy wypełnić kamieniami i piaskiem, a wierzchnią warstwę wylać ze zbrojonego betonu wzbogaconego perlitem (szkliwo wulkaniczne), który da efekt uszczelniający. Tutaj także można zastosować Posadzkę Cementową Atlas.

Następnie, na gotowej podstawie, układa się warstwę cegieł, która będzie podłożem pod komorę pieczenia. Podstawa musi być na tyle mocna, aby mogła udźwignąć sklepienie pieca oraz komin. Do murowania zarówno bloczków betonowych, jak i kamieni, odpowiednia jest Zaprawa Murarska Atlas. Natomiast do cegły klinkierowej należy użyć specjalistycznej Zaprawy Murarskiej do Klinkieru Atlas, zawierającej tras – minerał pochodzenia wulkanicznego – który, między innymi, ogranicza możliwość wystąpienia wykwitów.
 

Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

 

Serce pieca

Komorę pieczenia buduje się na wcześniej wzniesionej podstawie. Jest to miejsce bezpośrednio narażone na działanie ognia, dlatego do jego budowy trzeba użyć cegły szamotowej, która jest odporna na wysoką temperaturę. Im grubsza cegła, tym lepiej, bo skumuluje więcej ciepła. Do murowania należy użyć specjalnej zaprawy szamotowej. Komora najczęściej ma kształt kopuły, a wtedy wznosimy ją na planie koła. W tym przypadku bardzo istotne jest dokładne ułożenie pierwszego rzędu cegieł, gdyż nada on kształt kopule.

REKLAMA:

W miejscu, gdzie jest łuk drzwiowy, najlepiej posłużyć się gotową formą stalową i cegłami w kształcie klina.
 

Cegły układamy promieniście nad łukiem drzwiowym.

Przy wznoszeniu kolejnych rzędów komory pieczenia, cegły będą zbiegały się ku środkowi kopuły. Przydadzą się wtedy pręty, o długości odpowiadającej promieniowi kopuły. Z jednej strony oparte o podłoże, a z drugiej o cegły, przytrzymają je we właściwej pozycji do czasu związania zaprawy. Podpory usuwamy dopiero po wyschnięciu zaprawy. Tam, gdzie to możliwe, układamy cegły na mijankę.



Fot. Shutterstock

Fot. Shutterstock

 

Izolacja i obudowa

Komorę pieczenia należy zaizolować od zewnątrz przy pomocy ok. 20 cm warstwy perlitu lub 15 cm warstwy wełny mineralnej. Izolacja powstrzyma ucieczkę ciepła na zewnątrz. Ponadto, piec będzie się szybciej nagrzewał i dłużej pozostanie gorący. Najlepszy rezultat pieczenia osiąga się wtedy, gdy – przykładając rękę do obudowy rozpalonego pieca – nie czujemy gorąca. Oznacza to, że całe ciepło pozostaje w komorze. Drzwi do komory pieczenia powinny być szczelne, aby ciepło nie uciekało. Najlepiej zdecydować się na kupno trwałych stalowych.

Kolejny krok to obudowa komory pieca ścianami osłonowymi np. z kamienia lub cegły klinkierowej. Nie trzeba zachowywać formy kopuły, obudowa może mieć kształt dowolny. Kiedy roboty murarskie dobiegną końca, powinno się odczekać przynajmniej tydzień, aż zaprawa wyschnie. Aby nie opóźniać procesu schnięcia, warto zabezpieczyć budowlę przed ewentualnymi opadami deszczu.

Budowa pieca chlebowego w ogrodzie

 

Z kominem lub bez

Ważnym elementem pieca jest komin, chociaż nie jest konieczny w przypadku najprostszych pieców wolnostojących na otwartej przestrzeni. To przez niego uchodzą gorące gazy z komory pieczenia. O budowie komina i o tym czy będzie on z cegły, czy zamontujemy gotowy stalowy, należy zadecydować już na etapie projektu. Można połączyć te dwa rodzaje kominów i do zbudowanej z cegły podstawy, wychodzącej z kopuły, zamontować część stalową. Ważne jest, aby przewód kominowy był prosty, a komin szczelnie przylegał do kopuły pieca. Wtedy ciąg będzie dobry i wszystkie zbędne gazy z komory pieczenia wydostaną się na zewnątrz.

 

REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: ATLAS
#architektura #ściany #ogrody #w ogrod #na zewnatrz_bud #cegla #do murowanie #atlas #z klinkier #poradnik #Mała architektura ogrodowa #Piece, grille #wędzarnie piece grille

Więcej tematów: