Ergonomia i estetyka. Jak dobrać odpowiednią szufladę?

Podziel się:
Sprzęty kuchenne codziennego użytku zdecydowanie najlepiej przechowywać w pojemnych szufladach. To rozwiązanie dużo bardziej ergonomiczne niż szafki z frontami na zawiasach. Szuflady dają użytkownikowi szereg korzyści. Jakich?

Fot. HäfeleFot. Häfele
Szuflada – w każdej kuchni zajmuje honorowe miejsce. Zwykle jest królową strefy przechowywania, pełnej przedmiotów codziennego użytku, gdzie pomieścić muszą się podstawowe sprzęty kuchenne, sztućce i naczynia. Komfortowe i wygodne przechowywanie umożliwiają łatwo dostępne szafki, niskie carga, a przede wszystkim pojemne i podzielne szuflady. - Oglądając różne projekty i realizacje kuchni często zadaję sobie pytanie: dlaczego nie wykorzystujemy szuflad w większej liczbie szafek? Ich użycie jest dużo bardziej ergonomiczne niż szafki z frontami na zawiasach i daje użytkownikowi szereg korzyści – podkreśla Michał Kichler, ekspert ds. okuć kuchennych Häfele.

Fot. HäfeleFot. HäfeleFot. HäfeleFot. Häfele

Łatwiejszy dostęp i duży udźwig

Po pierwsze, po otworzeniu szuflady cała jej zawartość znajduje się poza obrysem szafki, więc wyciągnięcie rzeczy jest bardzo wygodne. Pełen dostęp to komfort, który doceni każdy. - Kto z nas nie miał sytuacji, że zapomniany artykuł spożywczy utknął z tyłu szafki, przykryty innymi rzeczami? W przypadku szuflady nie ma tego problemu – zaznacza Michał Kichler.

Po drugie, szuflada to zawodnik wagi ciężkiej. Modele takie jak Matrix P mają fantastyczną pojemność i udźwig nawet do 70 kg. Można w nich przechowywać sprzęty o dużych gabarytach. - Dzięki lepszemu rozwiązaniu dostępu szuflady oszczędzają nasze plecy, dzięki temu wyjęcie nawet ciężkich przedmiotów jest łatwiejsze. Otwierając szufladę mamy do niej dostęp z trzech stron co nie jest możliwe w przypadku szafek z zawiasami. Przekłada się to na większą ergonomię podczas korzystania z kuchni – tłumaczy ekspert ds. okuć kuchennych Häfele. Dzięki synchronizacji w prowadnicach Matrix i funkcji cichego domyku wszystko jest pod kontrolą, nawet przy dużych obciążeniach.

Fot. HäfeleFot. HäfeleFot. HäfeleFot. Häfele

Porządek musi być

Po trzecie – organizacja. W kuchni porządek musi być. Dzięki możliwości całkowitej aranżacji szuflad wszystko jest odpowiednio uporządkowane. Regulowane ograniczniki powodują, że przechowywane produkty pozostają w stabilnej pozycji. Dzięki temu każdy garnek i pojemnik jest zawsze na swoim miejscu. Natomiast w niskich szufladach (np. na sztućce) doskonale sprawdzają się regulowane wkłady.

Aż wreszcie po czwarte, szuflady pozwalają na stosowanie szerokich i wysokich frontów, które zyskują stabilność dzięki systemom relingów i podwyższeń. Z kolei szuflady wewnętrzne pozwalają na zagospodarowanie miejsca za masywnymi frontami. W doborze odpowiednich szuflad istotny jest także dobór kolorów. - Obecne na rynku systemy, takie jak nowa seria bardzo pojemnych szuflad Matrix S, oferują kompletne rozwiązania pozwalające na dopasowanie kolorystyki szuflady do naszej kuchni. Do wyboru mamy popularne szuflady białe i szare, jak i coraz popularniejsze antracytowe – podpowiada Michał Kichler, dodając, że szuflady tego typu łączą estetykę z ergonomią. Zaletami nowoczesnych rozwiązań są udźwig, funkcjonalne prowadnice i w pełni modyfikowane wnętrze. - Mając do wyboru 10 konfiguracji i 3 kolory całkowicie kompatybilnych ze sobą elementów, użytkownik ma możliwość zaprojektowania szuflady zgodnie z indywidualnymi potrzebami i wymaganiami – dodaje ekspert Häfele.
REKLAMA:

Z powyższych kilku powodów szuflada bezapelacyjnie jest najlepszym miejscem do przechowywania sprzętów i akcesoriów kuchennych różnej wielkości. Szczególnie tych, do których konieczny jest częsty i łatwy dostęp.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Lange Łukaszuk
#czytelnia #w meble #wnetrza #okna i drzwi #akcesoria #Meble kuchenne

Więcej tematów: