Jak wykonać stół grillowy ze zintegrowanym grillem?

Podziel się:
Podpowiadamy jak zrobić stolik grillowy z wbudowanym rusztem.

Co będzie potrzebne?
- 1 stół drewniany,
- 1 grill balkonowy z wystającymi po bokach rantami wraz z listwami kątowymi (metalowymi) do zamocowania grilla,
- 1 samoprzylepny profil kątowy z aluminium, długość 2 m (20 x 20 x 2 mm) jako podstawa pod grill balkonowy,
- 1 deska na obudowę do grilla, długość 2 m (18 x 200 mm), drewno świerkowe,
- 20 wkrętów do drewna, ocynkowane (4,0 x 20 mm).
Lista narzędzi:
- wyrzynarka akumulatorowa,
- wiertarko-wkrętarka akumulatorowa,
- wkrętarka akumulatorowa.
Osprzęt:
- wiertło do drewna (18 mm),
- wiertło do drewna (2,5 mm),
- brzeszczot do wyrzynarek do aluminium,
- brzeszczot do wyrzynarek do drewna.
Inne:
- linijka kątowa,
- ekierka,
- ołówek.
- Stopień trudności: łatwe.
- Czas: ok. 2 godziny i czas poświęcony na zakup materiałów.

Fot. BoschFot. Bosch

Krok 1

Po środku blatu należy narysować kontury wycięcia, w którym zostanie zamontowany grill. Najlepiej posłużyć się przy tym linijką kątową. Boki wyciętego otworu powinny być o ok. 1 cm większe od wymiarów montowanego grilla (w naszym przykładzie wymiary grilla balkonowego wynoszą 18,5 x 53 cm, wymiary otworu powinny wynosić odpowiednio 20,5 x 55 cm), aby grill nie miał bezpośredniego kontaktu z drewnem, lecz przylegał do stołu jedynie wystającą po bokach ramą.

Fot. BoschFot. Bosch

Krok 2

Przed przystąpieniem do cięcia należy przy użyciu wiertarko-wkrętarki akumulatorowej wywiercić po jednym otworze w każdym narożniku, wybierając wiertło do drewna o średnicy 18 mm. Następnie włóż w jeden z wywierconych otworów brzeszczot wyrzynarki akumulatorowej i wykonaj wycięcie. Wskazówka: podczas pracy wyrzynarką należy założyć dla bezpieczeństwa okulary i rękawice robocze.

Fot. BoschFot. Bosch

Krok 3

Aby nikt z gości nie oparzył nóg o gorący grill, należy wykonać jego obudowę. Będzie ona otwarta od dołu, aby ciepło miało ujście. Przy użyciu wyrzynarki akumulatorowej wytnij z deski o długości 2 m ścianki do wykonania obudowy. Zwróć przy tym uwagę na długość i szerokość wycięcia w blacie, aby powstały dwa krótsze (20,5 cm) elementy na ścianki czołowe oraz dwa dłuższe (58,6 cm) elementy na ścianki boczne, które muszą być dłuższe o grubość deski (1,8 cm).

Krok 4

Teraz zmontuj obudowę. W tym celu najpierw wywierć otwory pod śruby wiertarko-wkrętarką akumulatorową i cienkim wiertłem do drewna (2,5 mm). Następnie skręć deski obudowy. Dla większej stabilności należy zamocować obudowę do ławy roboczej.

Fot. BoschFot. BoschWskazówka: oszlifuj starannie krawędzie cięcia. Optymalnym do tego narzędziem jest akumulatorowa szlifierka uniwersalna .

Krok 5

W tym kroku zamocujesz obudowę od spodu blatu, używając kątowników metalowych dołączonych w zestawie z grillem balkonowym. Zamocuj dwa kątowniki, po jednym na każdy dłuższy bok, co zapewni obudowie grilla stabilność.

Fot. BoschFot. Bosch

Krok 6

Następnie z samoprzylepnego profilu aluminiowego wykonaj obramowanie otworu. Przy użyciu wyrzynarki akumulatorowej i odpowiedniego brzeszczotu do aluminium utnij
z profilu o długości 2 m cztery elementy (w naszym przykładzie mają one wymiary 2 x 24,5 cm, 2 x 59 cm). Przy pomocy ekierki zaznacz na końcówkach kąt 45 stopni
i zetnij końcówki pod kątem, aby pasowały do siebie po złożeniu. Następnie przyklej elementy aluminiowe do krawędzi wycięcia w stole. Do tak przygotowanej obudowy możesz włożyć grill. Wystające po bokach krawędzie grilla będą spoczywać na aluminiowej ramce.

Uwaga: aby grill nie przemieścił się w obudowie, w pobliżu czterech narożników obudowy należy wkręcić małe wkręty, które posłużą jako ograniczniki. Należy je wkręcić tak, aby wystawały z drewna na ok. 1 cm.

Wskazówka: pamiętaj, aby szybciej rozpalić grilla najlepiej użyć dmuchawy pasującej do wkrętarki akumulatorowej.

GOTOWE!
REKLAMA:
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Bosch
#narzedzie #ogrody #w ogrod #do prace_reczne #bosch #poradnik #Mała architektura ogrodowa

Więcej tematów: