Według meteorologów lipiec to miesiąc najintensywniejszych opadów. To również czas upałów. W ogrodzie nie ma lekko – walczymy z chorobami grzybowymi i suszą wśród roślin. Podlewamy, doglądamy. I oczywiście wypoczywamy.
Fot. Flickr
Co łączy róże i iglaki? Trzeba je bacznie obserwować. Róże w czasie upałów (a tych w lipcu nie brakuje) mogą być atakowane przez szkodniki, z kolei przy deszczowej pogodzie przez choroby grzybowe. To samo dzieje się w przypadku iglaków, jeżeli żółkną, trzeba sprawdzić, czy nie zostały opanowane przez przędziorki lub choroby grzybowe. W przypadku iglaków powodem zmiany koloru może być również zbyt mało kwaśne podłoże.
Fot. Flickr
Trzeba je wtedy zasilić nawozem wieloskładnikowym, zawierającym substancje zakwaszające.
Ścinamy kłosy traw, zbóż oraz kwiaty przeznaczone do suszenia. Najlepiej zrobić to w ciągu słonecznego dnia. Rośliny wiąże się w pęczki i wiesza główkami w dół w miejscu cienistym i przewiewnym. Dzięki temu zachowają żywe kolory i kształt.
Fot. Flickr
Jeśli chodzi o rośliny doniczkowe, trzymane w domu, na balkonie bądź w oknie, również trzeba je systematycznie podlewać. W czasie upałów nie należy trzymać kwiatów na pełnym słońcu, a schować je w cień.
Fot. Flickr
Fot. Flickr
Fot. Flickr
Trzeba też systematycznie usuwać boczne pędy pomidorów, a pod koniec miesiąca ogławiamy je, pozostawiając dosłownie kilka liści nad ostatnim kwitnącym gronem. W warzywniku można już zbierać czosnek i cebulę (pod warunkiem, że zasechł szczypior). Cebulę należy pozostawić na kilka dni na powietrzu, by się podsuszyła, a następnie przenieść do przechowalni. Można sadzić jeszcze szpinak, fasolę szparagową, koper, sałatę.
Drzewa, krzewy, kwiaty
Najważniejsze, to systematycznie podlewać rośliny. Jeśli chodzi o drzewa, trzeba pamiętać, by woda dotarła do samych korzeni. W okresie upałów rośliny spowalniają procesy życiowe, co nie sprzyja tworzeniu nowych korzeni. Nie jest to więc najlepsza pora na sadzenie. Doglądamy więc tego, co już w ogrodzie wyrosło. Byliny, które przekwitły, ścinamy, aby wydały kwiaty po raz drugi. Regularnie usuwamy przekwitłe kwiatostany i przynajmniej raz w miesiącu nawozimy rośliny roztworem mieszanki wieloskładnikowej, aby jak najobficiej i jak najdłużej kwitły.Co łączy róże i iglaki? Trzeba je bacznie obserwować. Róże w czasie upałów (a tych w lipcu nie brakuje) mogą być atakowane przez szkodniki, z kolei przy deszczowej pogodzie przez choroby grzybowe. To samo dzieje się w przypadku iglaków, jeżeli żółkną, trzeba sprawdzić, czy nie zostały opanowane przez przędziorki lub choroby grzybowe. W przypadku iglaków powodem zmiany koloru może być również zbyt mało kwaśne podłoże.
Fot. Flickr
Trzeba je wtedy zasilić nawozem wieloskładnikowym, zawierającym substancje zakwaszające.
REKLAMA:
Ścinamy kłosy traw, zbóż oraz kwiaty przeznaczone do suszenia. Najlepiej zrobić to w ciągu słonecznego dnia. Rośliny wiąże się w pęczki i wiesza główkami w dół w miejscu cienistym i przewiewnym. Dzięki temu zachowają żywe kolory i kształt.
Fot. Flickr
Jeśli chodzi o rośliny doniczkowe, trzymane w domu, na balkonie bądź w oknie, również trzeba je systematycznie podlewać. W czasie upałów nie należy trzymać kwiatów na pełnym słońcu, a schować je w cień.
Fot. Flickr
Trawnik
Raz na tydzień kosimy trawę, jeśli panują upały, warto nastawić noże kosiarki nieco wyżej niż zwykle, by słońce nie wysuszyło odsłoniętych korzeni roślin. Obficie podlewamy, w przypadku bardzo wysokich temperatur – nawet codziennie. Skoszoną trawę dosypujemy na kompost, który w czasie upałów również należy podlewać.Fot. Flickr
Staw
Również rośliny wodne mogą paść ofiarą chorób grzybowych, charakteryzujących się nalotem na liściach. Szczególnie podatne na choroby są kaczeńce. Usuwamy systematycznie martwe liście roślin i przekwitnięte kwiatostany. Dokarmiamy ryby. Jeżeli pokarm nie zostanie zjedzony, wyławiamy go, inaczej opadnie na dno i będzie dodatkowo zanieczyszczał wodę. Systematycznie czyścimy też filtr pompy.Fot. Flickr
Sad i ogród warzywny
Aby późne odmiany jabłoni dały dorodne owoce, należy przerzedzić im zawiązki. Gałęzie, które wytworzyły ich szczególnie dużo, trzeba podeprzeć, aby nie wyłamały się pod ciężarem.Trzeba też systematycznie usuwać boczne pędy pomidorów, a pod koniec miesiąca ogławiamy je, pozostawiając dosłownie kilka liści nad ostatnim kwitnącym gronem. W warzywniku można już zbierać czosnek i cebulę (pod warunkiem, że zasechł szczypior). Cebulę należy pozostawić na kilka dni na powietrzu, by się podsuszyła, a następnie przenieść do przechowalni. Można sadzić jeszcze szpinak, fasolę szparagową, koper, sałatę.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: oBud.pl