W dobie kryzysu i inflacji stale szukamy rozwiązań, by żyć oszczędniej. Obecna sytuacja ekonomiczna na świecie sprawiła, że musimy bardziej świadomie i odpowiedzialnie gospodarować swoimi zasobami. Wprowadzenie nowych, lepszych nawyków do naszego codziennego życia sprawi, że nie tylko zaoszczędzimy, ale też zadbamy o zdrowie i naszą planetę.
Fot. Vorwerk
Na rynku pojawia się coraz więcej publikacji mających za zadanie ułatwić zmianę dotychczasowych przyzwyczajeń na te bardziej pasujące do dzisiejszych czasów. Jedną z książek, z których warto czerpać garściami jest „Jedz rozsądnie i dbaj o siebie” od Thermomix® – skarbnica praktycznej wiedzy, nieprzeciętnych porad oraz wyjątkowych historii, dzięki którym możemy wyrobić w sobie tak ważne dla nas i dla środowiska zdrowe nawyki.
Przepisy z wydanej w ubiegłym roku książki właśnie znalazły się na platformie Cookidoo®. Aż 71 przepisów bazujących na składnikach łatwych do znalezienia lub samodzielnej uprawy pomoże Ci ograniczyć marnowanie żywności, celebrować pory roku i nabrać biegłości w zrównoważonym gotowaniu. To Twoja droga do bardziej ekologicznego stylu życia. Bedziesz mógł/mogła wypróbować także pyszne wegańskie i wegetariańskie przepisy, ograniczając ilość spożywanego mięsa, tym samym zmniejszając emisję gazów cieplarnianych do atmosfery.
„Jedz rozsądnie i dbaj o siebie” to przewodnik po zrównoważonym stylu życia, który pomoże wprowadzić nawyki dotyczące racjonalnego odżywania do codziennej rutyny wszystkich z nas.
Chcąc zacząć świadomie korzystać z zasobów natury, a przy tym oszczędzać pieniądze należy przede wszystkim nie marnować jedzenia i dokonywać jedynie rozsądnych i przemyślanych zakupów. Może w tym pomóc np. funkcja „Mój tydzień” w aplikacji Cookidoo® na urządzenia Thermomix®. Warto rozważyć również założenie swojego mini-ogródka. Uprawa własnej żywności daje wiele satysfakcji. Opieka nad roślinami poprawia samopoczucie i powoduje, że ludzie stają się spokojniejsi i bardziej zrelaksowani. Każdy z nas może także ograniczyć produkcję odpadów plastikowych. Wystarczą małe kroki, by zdecydowanie zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, a tym samym dbać o siebie, swoje zdrowie i dobre samopoczucie na co dzień.
W nowej książce Thermomix® znajduje się aż 71 zdrowych przepisów. Zobaczcie przykładowe pozycje!
Fot. Vorwerk
150-200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
200 g warzyw, mieszanych (np. selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
2 ząbki czosnku
40 g oliwy z oliwek
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
80 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
300 g przecieru pomidorowego, typu passata
1-1½ łyżeczki soli
½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Masa śmietanowo-jajeczna
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu lub 200 g mleka
2 jajka
½ łyżeczki soli
Przygotowanie lasagne
masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
12-16 kromek pieczywa, czerstwego (patrz wskazówka)
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć grana padano, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Sos boloński
2. Do naczynia miksującego włożyć mieszane warzywa i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać mięso, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać wodę i koncentrat bulionu mięsnego, odparowywać 4 min/Varoma/obr. 1.
5. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. W razie potrzeby za pomocą kopystki podzielić większe kawałki mięsa na mniejsze, gotować 20 min/100°C/obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
Masa śmietanowo-jajeczna
6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka i sól, wymieszać 2 min/obr. 4. Zdjąć motylek. Przelać do innego naczynia, odstawić.
Przygotowanie lasagne
7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (ok. 30 x 20 cm) natłuścić masłem, odstawić.
8. Pieczywo namoczyć w masie śmietanowo-jajecznej. Porcję 6-8 namoczonych kromek ułożyć na dnie przygotowanego naczynia do zapiekania. Posypać ⅓ rozdrobnionego sera, następnie nałożyć ½ sosu bolońskiego (patrz wskazówka). Na sosie ponownie ułożyć warstwę namoczonego chleba, posypać ⅓ rozdrobnionego sera, przykryć pozostałą częścią sosu bolońskiego. Wierzch lasagne posypać pozostałym rozdrobnionym serem, obłożyć małymi kawałkami masła.
9. Piec 25-30 min (180°C). Upieczoną lasagne odstawić do lekkiego ostudzenia na 10-15 min. Lasagne z czerstwego chleba podawać pokrojoną na kwadratowe porcje.
Wskazówka
Przepis „Mielenie mięsa” znajduje się na platformie Cookidoo®.
Liczba kromek czerstwego pieczywa jest zależna od ich rozmiaru. Ważne jest, aby była możliwość ułożenia z nich jednolitych warstw w naczyniu do zapiekania.
Warstwy lasagne można przełożyć również sosem beszamelowym, polewając nim warstwę sosu bolońskiego. Aby przygotować sos beszamelowy należy po zakończeniu punktu 6. do naczynia miksującego wlać 500 g mleka, dodać 40 g masła, 60 g mąki, ½ łyżeczki soli i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, podgrzewać 7 min/90°C/obr. 4.
Wariant
Po nałożeniu pierwszej warstwy sosu bolońskiego, do środka lasagne można włożyć również resztki warzyw, np. plastry cukinii, bakłażana czy liście szpinaku, następnie układać kolejno chleb, ser i sos boloński, zgodnie z treścią przepisu.
Fot. Vorwerk
100 g orzechów laskowych
2 banany, ekologiczne, tylko skórki (ok. 100 g), pokrojone na 2 cm kawałki
60 g masła, pokrojonego na kawałki
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
50 g cukru
150 g mąki pszennej
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
50 g groszków czekoladowych lub 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, posiekanej
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, zmielić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć skórki z bananów i masło, dodać cukier trzcinowy i cukier, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, odstawić do ostygnięcia na 20 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego dodać zmielone orzechy laskowe, mąkę, jajko, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać 40 s/obr. 4.
4. Dodać groszki czekoladowe, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia. Używając dwóch łyżeczek, nabierać porcje ciasta i uformować na przygotowanych blachach 26 kulek wielkości orzecha włoskiego, zachowując ok. 4 cm odstępy. Piec ok. 12 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Studzić na kratce, następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Ciasteczka ze skórek bananów podawać jako deser.
Na rynku pojawia się coraz więcej publikacji mających za zadanie ułatwić zmianę dotychczasowych przyzwyczajeń na te bardziej pasujące do dzisiejszych czasów. Jedną z książek, z których warto czerpać garściami jest „Jedz rozsądnie i dbaj o siebie” od Thermomix® – skarbnica praktycznej wiedzy, nieprzeciętnych porad oraz wyjątkowych historii, dzięki którym możemy wyrobić w sobie tak ważne dla nas i dla środowiska zdrowe nawyki.
Przepisy z wydanej w ubiegłym roku książki właśnie znalazły się na platformie Cookidoo®. Aż 71 przepisów bazujących na składnikach łatwych do znalezienia lub samodzielnej uprawy pomoże Ci ograniczyć marnowanie żywności, celebrować pory roku i nabrać biegłości w zrównoważonym gotowaniu. To Twoja droga do bardziej ekologicznego stylu życia. Bedziesz mógł/mogła wypróbować także pyszne wegańskie i wegetariańskie przepisy, ograniczając ilość spożywanego mięsa, tym samym zmniejszając emisję gazów cieplarnianych do atmosfery.
„Jedz rozsądnie i dbaj o siebie” to przewodnik po zrównoważonym stylu życia, który pomoże wprowadzić nawyki dotyczące racjonalnego odżywania do codziennej rutyny wszystkich z nas.
REKLAMA:
Chcąc zacząć świadomie korzystać z zasobów natury, a przy tym oszczędzać pieniądze należy przede wszystkim nie marnować jedzenia i dokonywać jedynie rozsądnych i przemyślanych zakupów. Może w tym pomóc np. funkcja „Mój tydzień” w aplikacji Cookidoo® na urządzenia Thermomix®. Warto rozważyć również założenie swojego mini-ogródka. Uprawa własnej żywności daje wiele satysfakcji. Opieka nad roślinami poprawia samopoczucie i powoduje, że ludzie stają się spokojniejsi i bardziej zrelaksowani. Każdy z nas może także ograniczyć produkcję odpadów plastikowych. Wystarczą małe kroki, by zdecydowanie zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, a tym samym dbać o siebie, swoje zdrowie i dobre samopoczucie na co dzień.
W nowej książce Thermomix® znajduje się aż 71 zdrowych przepisów. Zobaczcie przykładowe pozycje!
Fot. Vorwerk
LASAGNE Z CZERSTWEGO CHLEBA
Składniki150-200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
200 g warzyw, mieszanych (np. selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
2 ząbki czosnku
40 g oliwy z oliwek
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
80 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
300 g przecieru pomidorowego, typu passata
1-1½ łyżeczki soli
½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Masa śmietanowo-jajeczna
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu lub 200 g mleka
2 jajka
½ łyżeczki soli
Przygotowanie lasagne
masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
12-16 kromek pieczywa, czerstwego (patrz wskazówka)
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć grana padano, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Sos boloński
2. Do naczynia miksującego włożyć mieszane warzywa i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać mięso, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać wodę i koncentrat bulionu mięsnego, odparowywać 4 min/Varoma/obr. 1.
5. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. W razie potrzeby za pomocą kopystki podzielić większe kawałki mięsa na mniejsze, gotować 20 min/100°C/obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
Masa śmietanowo-jajeczna
6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka i sól, wymieszać 2 min/obr. 4. Zdjąć motylek. Przelać do innego naczynia, odstawić.
Przygotowanie lasagne
7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (ok. 30 x 20 cm) natłuścić masłem, odstawić.
8. Pieczywo namoczyć w masie śmietanowo-jajecznej. Porcję 6-8 namoczonych kromek ułożyć na dnie przygotowanego naczynia do zapiekania. Posypać ⅓ rozdrobnionego sera, następnie nałożyć ½ sosu bolońskiego (patrz wskazówka). Na sosie ponownie ułożyć warstwę namoczonego chleba, posypać ⅓ rozdrobnionego sera, przykryć pozostałą częścią sosu bolońskiego. Wierzch lasagne posypać pozostałym rozdrobnionym serem, obłożyć małymi kawałkami masła.
9. Piec 25-30 min (180°C). Upieczoną lasagne odstawić do lekkiego ostudzenia na 10-15 min. Lasagne z czerstwego chleba podawać pokrojoną na kwadratowe porcje.
Wskazówka
Przepis „Mielenie mięsa” znajduje się na platformie Cookidoo®.
Liczba kromek czerstwego pieczywa jest zależna od ich rozmiaru. Ważne jest, aby była możliwość ułożenia z nich jednolitych warstw w naczyniu do zapiekania.
Warstwy lasagne można przełożyć również sosem beszamelowym, polewając nim warstwę sosu bolońskiego. Aby przygotować sos beszamelowy należy po zakończeniu punktu 6. do naczynia miksującego wlać 500 g mleka, dodać 40 g masła, 60 g mąki, ½ łyżeczki soli i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, podgrzewać 7 min/90°C/obr. 4.
Wariant
Po nałożeniu pierwszej warstwy sosu bolońskiego, do środka lasagne można włożyć również resztki warzyw, np. plastry cukinii, bakłażana czy liście szpinaku, następnie układać kolejno chleb, ser i sos boloński, zgodnie z treścią przepisu.
Fot. Vorwerk
CIASTECZKA ZE SKÓREK BANANÓW
Składniki100 g orzechów laskowych
2 banany, ekologiczne, tylko skórki (ok. 100 g), pokrojone na 2 cm kawałki
60 g masła, pokrojonego na kawałki
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
50 g cukru
150 g mąki pszennej
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
50 g groszków czekoladowych lub 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, posiekanej
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, zmielić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć skórki z bananów i masło, dodać cukier trzcinowy i cukier, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, odstawić do ostygnięcia na 20 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego dodać zmielone orzechy laskowe, mąkę, jajko, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać 40 s/obr. 4.
4. Dodać groszki czekoladowe, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia. Używając dwóch łyżeczek, nabierać porcje ciasta i uformować na przygotowanych blachach 26 kulek wielkości orzecha włoskiego, zachowując ok. 4 cm odstępy. Piec ok. 12 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Studzić na kratce, następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Ciasteczka ze skórek bananów podawać jako deser.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Vorwerk