Majówka coraz bliżej! Ten długi weekend nie może się obejść bez spotkań na świeżym powietrzu i wspólnym grillowaniu potraw w ogrodzie. Znane w całych Stanach Zjednoczonych grille gazowe to nieodłączny element wszystkich klasycznych barbeque. Od wielu lat urządzenia te podbijają także polski rynek. Co stoi za ich sukcesem i jak mogą one odmienić na zawsze Twoje letnie imprezy grillowe?
Fot. AL-KO
Bez rozpalania
Największą zaletą grilli gazowych jest wygoda i łatwość ich rozpalenia. Grill jest gotowy do użycia w kilka minut, a jego uruchomienie ogranicza się do regulacji mocy palników. Tu nie ma mowy o rozpalaniu węgla, kupowaniu brykietu, podpałki, czy przenoszeniu do ogrodu przedłużaczy, jak ma to miejsce w przypadku grilli elektrycznych. Dzięki gazowym palnikom i zamkniętej komorze grilla możemy przygotowywać potrawy szybciej. Ponadto niektóre modele grilli posiadają szybę wbudowaną w pokrywę komory, dzięki której wygodnie można kontrolować stan grillowanych potraw. Bez konieczności otwierania komory i wytracania cennej temperatury z grilla. Taki wizjer w dostępny jest w wybranych modelach grilli gazowych Masport od AL-KO, które charakteryzują się wysoką jakością wykonania, ergonomią i funkcjonalnością.
Zdrowsze i smaczniejsze potrawy
Grille gazowe, dzięki zasilaniu gazowemu nie emitują szkodliwych substancji, które pochłanianie są przez przygotowywane potrawy, jak ma to miejsce w przypadku reakcji wytopionego tłuszczu z mięsa z rozpalonym brykietem. Grille gazowe wyposażone są w aromatyzer, gdzie osadza się tłuszcz oraz soki z potraw, które następie zaczynają parować. Dzięki temu pod pokrywą panują idealne warunki do pieczenia. Pozostały tłuszcz gromadzony jest w tacy grilla, którą po zakończeniu grillowania możemy z łatwością wyczyścić lub umyć w zmywarce. Butla gazowa nie wymaga także wykorzystywania chemicznych podpałek, a dania z grilla gazowego są aromatyczne i zdrowe.
- Wystarczy jedno grillowanie z grillem gazowym Masport od AL-KO, aby na zawsze zapomnieć o klasycznych grillach węglowych. Przekręcamy kurek, a grill w kilka minut jest gotowy do działania. Ponadto we wszystkich grillach Masport znajdziemy dodatkowy palnik zewnętrzny, który możemy wykorzystać do przygotowywania sosów lub zup jednocześnie grillując na ruszcie inne dania. Grill gazowy jest również tańszy w eksploatacji ponieważ koszt gazu wykorzystanego do grillowania jest nawet 10-krotnie niższy niż wartość wypalonego w tym samym czasie brykietu i podpałki w tradycyjnym grillu węglowym – mówi Maciej Konieczny, Dyrektor Handlowy AL-KO Kober Sp. z o.o.
Duży może więcej
Ruszt grilla gazowego Masport jest większy niż standardowy rozmiar rusztu w grillu węglowym. W ten sposób możemy grillować więcej rzeczy jednocześnie, a temperatura w komorze rozkłada się równomiernie i jest łatwa do kontrolowania, dzięki termometrowi umieszczonemu na obudowie. Grille gazowe to rozwiązanie na każdą pogodę i porę roku. Z powodzeniem są wykorzystywane jesienią i zimą, zarówno w ogrodzie, jak i na tarasie czy w ogrodowej altanie.
Jeszcze więcej możliwości
Grille gazowe mają jeszcze jedną niesamowitą cechę. Można je wyposażyć w dodatkowe akcesoria, jak na przykład system wymiennych wkładek do grillowania, które pozwalają na przygotowanie idealnej pizzy na kamieniu do grilla lub prawdziwego domowego kebaba, dzięki specjalnym stojakom do mięsa. W czasie gdy grill będzie stał niewykorzystywany warto wyposażyć się w futerał, który ochroni grill przed działaniami promieni UV i deszczu.