Cięcie drzew owocowych powinno należeć do stałych zadań wpisanych do kalendarza każdego właściciela ogrodu lub sadu. Przeprowadzane regularnie zapewni zdrowy wzrost roślin, a co za tym idzie - obfite plony. O czym warto pamiętać, przeprowadzając ten zabieg? Podpowiadamy, w jaki sposób przyciąć drzewa owocowe.
Fot. Krysiak
Fot. Krysiak
- Podczas zabiegu pamiętajmy, że sposób cięcia ma duży wpływ na szybkość gojenia się rany, co z kolei może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia infekcji. Warto pamiętać, aby miejsce po cięciu pozostało jak najbardziej gładkie, z kolei lekkie przycięcie pobudzi niewielki rozwój pędów, a silne będzie sprzyjać intensywnemu rozwojowi - tłumaczy Grzegorz Kowalczyk, ekspert firmy Krysiak.
Na koniec - nie zapominajmy, że w przypadku przycinania drzew owocowych naszym głównym celem powinno być nie tyle nadanie im atrakcyjnego kształtu, ile zwiększenie zdrowotności i jakości plonów. Odpowiednio przeprowadzony zabieg pozwoli nam cieszyć się obfitymi owocami w kolejnym sezonie.
Cięcie drzew owocowych: kiedy przycinać?
Drzewa owocowe w zależności od gatunku przycinamy późną zimą/wczesną wiosną (w okresie spoczynku) oraz latem - w czasie wegetacji. W przypadku roślin starszych oraz bardziej wrażliwych zaleca się przeprowadzanie zabiegu w miesiącach letnich, gdyż zmniejszy to ryzyko powstania infekcji chorobowych kory lub drewna. Właśnie dlatego tak wielu właścicieli wiśni lub czereśni decyduje się na przycinanie drzew latem, po okresie zbiorów. Co istotne, czynność tę przeprowadzajmy tylko i wyłącznie w dni suche i słoneczne.Fot. Krysiak
Sposoby przycinania drzew owocowych
Istnieją dwie metody cięcia drzewek owocowych: formująca i prześwietlająca. Pierwszą z nich stosujemy zawsze przy młodych roślinach (które mają do czterech lat), drugie - prześwietlające na ponad czteroletnich. W przypadku wyższych roślin pomocne może okazać się wykorzystanie narzędzi, które ułatwią nam dostęp do gałęzi znajdujących się w wyższych partiach drzew. Dobrze sprawdzi się tutaj pilarka np. pilarka spalinowa Lider RG2612-A3 (zwana także „gałęziówką”). Urządzenie z pewnością trafi w gust osób ceniących praktyczne rozwiązania -można nim bowiem z powodzeniem nie tylko obcinać gałęzie drzew, ale także przygotowywać drewno przeznaczone na opał w czasie zimy. Niewielka waga, ergonomiczny, dopasowany uchwyt, a także wbudowany system antywibracyjny, pozwolą sprawnie manewrować pilarką nawet w trudno dostępnych miejscach.- Podczas zabiegu pamiętajmy, że sposób cięcia ma duży wpływ na szybkość gojenia się rany, co z kolei może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia infekcji. Warto pamiętać, aby miejsce po cięciu pozostało jak najbardziej gładkie, z kolei lekkie przycięcie pobudzi niewielki rozwój pędów, a silne będzie sprzyjać intensywnemu rozwojowi - tłumaczy Grzegorz Kowalczyk, ekspert firmy Krysiak.
Cięcie drzew owocowych: co zrobić z przyciętymi gałęziami?
Przycinanie drzew owocowych wiąże się z wystąpieniem „efektu ubocznego” w postaci dużej ilości gałęzi, które zostaną po wykonaniu czynności. W jaki sposób się ich pozbyć? Tu z pomocą może przyjść rozdrabniacz elektryczny (np. rozdrabniacz elektryczny HANDY GTR2545). Urządzenie pozwoli na rozdrobnić gałęzie na mniejsze części, które z kolei będziemy mogli wykorzystać jako element ściółki lub materiał, którym ułożymy ogrodowe alejki. Rozdrabniaczy elektrycznych nie stosujmy jednak do dużych konarów, gdyż nie będą w stanie sprawnie ich zmielić, a co gorsza istnieje ryzyko spowodowania awarii sprzętu.REKLAMA:
Na koniec - nie zapominajmy, że w przypadku przycinania drzew owocowych naszym głównym celem powinno być nie tyle nadanie im atrakcyjnego kształtu, ile zwiększenie zdrowotności i jakości plonów. Odpowiednio przeprowadzony zabieg pozwoli nam cieszyć się obfitymi owocami w kolejnym sezonie.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Krysiak