Idealnie gładkie, posiadają niespotykane funkcje, działają na najtańsze paliwo w Polsce – gaz i gotuje już na nich… 100 tysięcy Polaków! Mowa tutaj oczywiście o płytach gazowych bez płomieni polskiej firmy SOLGAZ, produkowanych na bazie opatentowanej technologii „gaz-pod-szkłem”.
Fot. SOLGAZ
Polacy zaczęli gotować na gazie już w okresie międzywojennym. Osmolone garnki, przypalone patelnie i godziny szorowania kuchenki po każdym użyciu to horror, który rozgrywał się w polskich domach na przestrzeni dekad. Stąd w kuchniach zaczęły pojawiać się mniej ekonomiczne, ale prostsze w użyciu płyty elektryczne, a w drugiej połowie XX wieku – płyty indukcyjne. Dopiero na początku XXI wieku polski producent sprzętu AGD, firma SOLGAZ, połączyła zalety gotowania na gazie z designem i wygodą znaną z płyt elektrycznych oraz indukcyjnych, tworząc zupełnie nową jakość płyt kuchennych – płyty gazowe bez płomieni, z których korzysta już ponad 100 tysięcy gospodarstw domowych.
- Tradycyjne kuchenki gazowe gwarantują wygodę użytkowania, jednak generują także wiele problemów, takich jak trudności w czyszczeniu palników, tryskanie tłuszczu podczas gotowania, a nawet niebezpieczeństwo przypadkowego pożaru. Z kolei płyty gazowe bez płomieni łączą w sobie zalety wszystkich dostępnych opcji – ceramiczną płytę, brak wystających rusztów, możliwość regulacji temperatury czy blokadę rodzicielską – tworząc niezawodną hybrydę funkcjonalności z zasilaniem gazowym. – wyjaśnia Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.
Fot. SOLGAZ
- Nasze rozwiązania z sukcesem podbijają serca fanów standardowych kuchenek gazowych, jak i gładkich tafli płyt elektrycznych czy indukcyjnych nie tylko w samej Polsce. Płyty „gaz-pod-szkłem” firmy SOLGAZ dostępne są również między innymi w Niemczech, na Ukrainie, Czechach, Słowacji, Hiszpanii i w Wielkiej Brytanii. – mówi ekspertka firmy SOLGAZ.
Klienci decydujący się na ten rodzaj sprzętu AGD w pierwszej kolejności kierują się przede wszystkim wyglądem rozwiązania. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami. Warto jednak pamiętać, że płyty typu gaz pod szkłem to z zewnątrz gładkie, łatwe w czyszczeniu płyty ceramiczne, a w środku - katalityczne palniki gazowe, które zamieniają ciepło otrzymane ze spalania gazu na promieniowanie podczerwone. Palniki kuchenek gaz pod szkłem pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają się wtedy, gdy jest to konieczne.
Fot. SOLGAZ
- W 2019 roku zakończyliśmy naszą dużą inwestycję, dzięki której podwoiliśmy powierzchnię produkcyjną, co wpłynęło na komfort pracy podczas tworzenia nowych rozwiązań. Innowacja jest dla nas kluczową wartością, ponieważ staramy się dostarczać klientom rozwiązania spełniające najśmielsze wymagania, stąd nasze płyty gazowe bez płomieni cieszą się rosnącą popularnością wśród osób wyposażających kuchnie. – mówi Ireneusz Bartnikowski, prezes firmy SOLGAZ.
Polacy zaczęli gotować na gazie już w okresie międzywojennym. Osmolone garnki, przypalone patelnie i godziny szorowania kuchenki po każdym użyciu to horror, który rozgrywał się w polskich domach na przestrzeni dekad. Stąd w kuchniach zaczęły pojawiać się mniej ekonomiczne, ale prostsze w użyciu płyty elektryczne, a w drugiej połowie XX wieku – płyty indukcyjne. Dopiero na początku XXI wieku polski producent sprzętu AGD, firma SOLGAZ, połączyła zalety gotowania na gazie z designem i wygodą znaną z płyt elektrycznych oraz indukcyjnych, tworząc zupełnie nową jakość płyt kuchennych – płyty gazowe bez płomieni, z których korzysta już ponad 100 tysięcy gospodarstw domowych.
- Tradycyjne kuchenki gazowe gwarantują wygodę użytkowania, jednak generują także wiele problemów, takich jak trudności w czyszczeniu palników, tryskanie tłuszczu podczas gotowania, a nawet niebezpieczeństwo przypadkowego pożaru. Z kolei płyty gazowe bez płomieni łączą w sobie zalety wszystkich dostępnych opcji – ceramiczną płytę, brak wystających rusztów, możliwość regulacji temperatury czy blokadę rodzicielską – tworząc niezawodną hybrydę funkcjonalności z zasilaniem gazowym. – wyjaśnia Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.
Fot. SOLGAZ
Sukces bez granic
Polacy chętnie sięgają po polskie płyty gazowe bez płomieni nie tylko w ramach lokalnego patriotyzmu. Zwolennicy gotowania na gazie coraz śmielej zamieniają tradycyjne rozwiązania na nowoczesne płyty w technologii gaz-pod-szkłem, które są proste w utrzymaniu czystości, a dodatkowo zużywają do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Te zalety, w połączeniu z cenami gazu znacznie niższymi od cen prądu sprawiły, że już w stu tysiącach polskich domów znajdziemy bezpłomieniowe płyty gazowe od SOLGAZ.- Nasze rozwiązania z sukcesem podbijają serca fanów standardowych kuchenek gazowych, jak i gładkich tafli płyt elektrycznych czy indukcyjnych nie tylko w samej Polsce. Płyty „gaz-pod-szkłem” firmy SOLGAZ dostępne są również między innymi w Niemczech, na Ukrainie, Czechach, Słowacji, Hiszpanii i w Wielkiej Brytanii. – mówi ekspertka firmy SOLGAZ.
REKLAMA:
Klienci decydujący się na ten rodzaj sprzętu AGD w pierwszej kolejności kierują się przede wszystkim wyglądem rozwiązania. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami. Warto jednak pamiętać, że płyty typu gaz pod szkłem to z zewnątrz gładkie, łatwe w czyszczeniu płyty ceramiczne, a w środku - katalityczne palniki gazowe, które zamieniają ciepło otrzymane ze spalania gazu na promieniowanie podczerwone. Palniki kuchenek gaz pod szkłem pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają się wtedy, gdy jest to konieczne.
Fot. SOLGAZ
Ze Świdnicy do kuchni Polaków
Gdzie zrodził pomysł na tak rewolucyjne rozwiązania? W polskiej firmie SOLGAZ, która w nowoczesnej fabryce w Świdnicy wytwarza te unikalne w skali światowej, opatentowane płyty. W 2020 roku, po kilkunastu latach ciągłego doskonalenia produktu na rynek wprowadzona została kolejna generacja płyt – Innova, którą, jako pierwszą na świecie wyposażono w żarniki zamiast iskrowników, co przekłada się na ich niezwykle cichą pracę, a brak charakterystycznego cykania daje jeszcze większy komfort gotowania.- W 2019 roku zakończyliśmy naszą dużą inwestycję, dzięki której podwoiliśmy powierzchnię produkcyjną, co wpłynęło na komfort pracy podczas tworzenia nowych rozwiązań. Innowacja jest dla nas kluczową wartością, ponieważ staramy się dostarczać klientom rozwiązania spełniające najśmielsze wymagania, stąd nasze płyty gazowe bez płomieni cieszą się rosnącą popularnością wśród osób wyposażających kuchnie. – mówi Ireneusz Bartnikowski, prezes firmy SOLGAZ.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: SOLGAZ