Fot. Pizza Party
Mówi się, że sekretem włoskiej pizzy są dobrej jakości składniki oraz ciasto. Wyrobione według klasycznej receptury neapolitańskiej, okraszone szczyptą miłości. Jednak nawet to najlepsze po upieczeniu w elektrycznym piekarniku nie będzie przypominało wypieku z Italii – przekonało się o tym wielu entuzjastów tego przysmaku.
Fot. Pizza Party
Piec opalany drewnem – zalety
Przedstawiając atuty pieca do wypiekania pizzy trzeba zacząć od najważniejszego – smaku i aromatu placka, który jest nieporównywalny z żadnym innym. To efekt tego, że temperatura utrzymująca się w komorze jest znacznie wyższa niż w domowym piekarniku – osiąga wartość nawet 500 stopni Celsjusza. Dzięki temu ciasto szybko podwaja swoją objętość, a ranty zaczynają się przyjemnie rumienić. Długość całego procesu jest zależna od grubości placka oraz liczby składników, jednak zazwyczaj trwa zaledwie kilka minut. Finalnie w bardzo krótkim czasie gorąca pizza pojawia się na stole, a w smaku jest doskonała – zgodnie z włoską tradycją.
Ogrodowy piec do pizzy – na co zwrócić uwagę?
Jeszcze do niedawna wypieczenie własnej produkcji „placka” rodem z Italii w domowym zaciszu było tylko w sferze marzeń – do tego przecież jest potrzebny piec opalany drewnem w klasycznej, murowanej wersji. Na szczęście na rynku pojawiła się wygodna alternatywa – mobilne modele, które można użytkować przez cały rok, jak piec Pizza Party.
Fot. Pizza Party
Produkt posiada wszystkie cechy pieca murowanego, a do tego śmiało można nazwać go kompaktowym – jego wymiary pozwalają na transport samochodem. Przeniesienie go z pomocą drugiej osoby nie sprawi problemu – pozwala na to waga (50 kg) oraz nieduże – jak na piec – wymiary (70 cm x 70 cm). Urządzenie można ustawić w dowolnym miejscu ogrodu czy podwórka, tworząc przestrzeń do włoskiej biesiady. Produkt do wypiekania pizzy jest przeznaczony do użytku przez cały rok – możemy korzystać z niego podczas wakacyjnych spotkań, jak i jesiennych wieczorów. Będzie dodatkową atrakcją domowych imprez pod gołym niebem.
Po rozpakowaniu piec Pizza Party jest gotowy do użycia – wystarczy umieścić na palenisku wykonanym z ogniotrwałych cegieł szczapy drewna i poczekać (ok. 30-40 minut) aż komora nagrzeje się do odpowiedniej temperatury (350-400 stopni Celsjusza). Po wypaleniu drewna trzeba przesunąć żar na bok – powstałe miejsce posłuży do wypiekania ciasta. W komorze zmieszczą się 1–2 placki klasycznej wielkości. Można również upiec w niej mięso, chleb lub ryby, umieszczając je w odpowiednich naczyniach. W przygotowaniu pieca z pewnością pomogą filmy instruktażowe, które znajdują się na kanale Pizza Party.
Fot. Pizza Party
Fot. Pizza Party
Akcesoria, które ułatwią wypiekanie pizzy
Piec do pizzy to podstawa, jeśli chcemy rozkoszować się włoskim smakiem na długo. Jednak warto zaopatrzyć się także w akcesoria, które zdecydowanie umilą cały proces i jak mówią opinie – pozwolą poczuć się jak prawdziwy pizzaiolo. Wkładanie i wyciąganie wypieczonego placka ułatwi specjalna łopata, która została tak zaprojektowana, aby odseparować nadmiar mąki od ciasta. Z kolei lekka szufla pozwoli na wygodne obracanie pizzy podczas pieczenia. Warto pamiętać także o narzędziach, które pozwolą na pielęgnację i konserwację Pizza Party – na pewno sprawdzi się szczotka do czyszczenia paleniska, pokrowiec zabezpieczający urządzenie (o wymiarach 70 cm x 70 cm) i nasadka na komin – dla jeszcze lepszej ochrony. Jeśli chcemy zmieniać usytuowanie pieca, możemy wykorzystać aluminiowy stół z dodatkową półką oraz kołami – w ten sposób będzie łatwo nim manewrować.
Pizza z pieca – ile to kosztuje?
Biesiada we włoskim stylu kosztuje niewiele, jeśli porównamy ceny włoskich specjałów w stylowych restauracjach lub koszt postawienia murowanego pieca. Cena mobilnego urządzenia to około 4 tys. zł netto – jego zakup szybko się zwróci, w końcu to inwestycja na lata. Jeśli chcemy korzystać z akcesoriów, warto doliczyć do budżetu cenę szufli, łopaty czy pokrowców.
A na koniec wyobraźmy sobie letni, przyjemny wieczór, stół przykryty obrusem w czerwoną kratkę i włoską muzykę sączącą się z głośników. Do tego roześmiani goście, włoskie trunki i rumiana pizza na stole. A w tle sprawca całego zamieszania – piec opalany drewnem. To prawdziwe pizza party!