Jak przechowywać wina doradzają włoscy sommelierzy

Podziel się:
Mówi się, że wino to czysta magia... Ten wyrafinowany trunek od najdawniejszych czasów towarzyszy i uświetnia wyjątkowe chwile w naszym życiu. Zaprasza nas do podróży przez lądy, kultury, historie i tradycje.

Fot. FrankeFot. Franke
Smak wina to również zwierciadło pamięci. Towarzyszy wspomnieniom ważnych wydarzeń, które budziły w nas silne emocje, a które po latach możemy odtworzyć wracając do wybranego smaku. A wspólne delektowanie się nim to spontaniczne doświadczenie, którym wyrażamy naszą radość przebywania w towarzystwie nam najbliższych. O tym, jak prawidłowo przechowywać wino, by na długo zachowało swoje magiczne właściwości, opowiadają słynni włoscy sommelierzy: Enrico Mazza i Gennaro Buono.

Fot. FrankeFot. FrankeFot. FrankeFot. Franke

Idealne warunki

Wino jest żywą materią. Warunki, w jakich jest przechowywane, mają wpływ na zachowanie jego aromatów i smaków. Do składowania doskonale sprawdzi się tradycyjna piwniczka, o ile spełnia ona kilka warunków.

Fot. FrankeFot. Franke
Temperatura w pomieszczeniu powinna być stała i utrzymywać się na poziomie około 11-12°C, aby umożliwić winom właściwe leżakowanie. Niższa temperatura utrudniłaby proces dalszego dojrzewania wina, powodując powstawanie małych kryształków. Z kolei temperatura powyżej 18°C nadmiernie przyspieszyłaby starzenie, powodując pogorszenie jakości. Ważne jest więc unikanie wszelkich szoków termicznych.

Fot. FrankeFot. Franke
Wilgotność w piwnicy musi być również stała i wynosić około 70%. Nadmierna wilgotność spowodowałaby powstawanie grzybów i pleśni, które są przyczyną niszczenia korka i w konsekwencji - pogorszenia jakości samego trunku. Nadmierna suchość otoczenia powoduje natomiast wysychanie i zwężenie korków butelek, narażając wino na kontakt z powietrzem i powodując jego utlenianie. Dlatego też butelki muszą być ułożone poziomo tak, aby płyn nawilżał korek.

Fot. FrankeFot. Franke
Ekspozycja na światło, a co gorsza bezpośrednie działanie promieni słonecznych, naraża wino na degradację i utlenianie. Z kolei promienie ultrafioletowe i światło emitowane przez lampy fluorescencyjne są odpowiedzialne za nadawanie winu nieprzyjemnych zapachów, czyniąc je niezdatnymi do picia, a wręcz niezdrowymi. Idealnym rozwiązaniem jest zatem przechowywanie butelek z winem w ciemnym lub słabo oświetlonym otoczeniu. To gwarantuje zachowanie na długo ich właściwości smakowych.

Enrico Mazza sommelier Franke. Fot. FrankeEnrico Mazza sommelier Franke. Fot. FrankeGennaro Buono sommelier Franke. Fot. FrankeGennaro Buono sommelier Franke. Fot. Franke
Butelki powinny być również chronione przed silnymi wibracjami, powodującymi wzniecanie osadów, które powinny zalegać na dnie.

Fot. FrankeFot. Franke

Winiarka w zabudowie kuchennej

Chłodne i wilgotne piwnice w naszych domach należą już do rzadkości, dlatego wybawieniem dla miłośników wina okazuje się specjalna chłodziarka. Dobrym rozwiązaniem jest winiarkę Mythos od Franke, która jest idealnym towarzyszem w ekscytującej podróży po bogatym świecie smaków i aromatów win białych i czerwonych. Praktyczne i estetyczne urządzenie pomaga zadbać o każdą kolekcję butelek z cenną zawartością oraz we właściwy sposób przechowywać je w kuchni.

Fot. FrankeFot. Franke
www.franke.pl

REKLAMA:
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Materiał partnera
#czytelnia #wnetrza #kuchnia #franke #Wnętrza, wystrój, architektura - tematy pozostałe

Więcej tematów: