Różnice między dachówką angobowaną a glazurowaną przejawiają się nie tylko w strukturze powierzchni czy technologii barwienia, ale także w parametrach technicznych, które mogą wpływać na późniejszą eksploatację dachu
Angobowanie oraz glazurowanie to nowoczesne metody barwienia dachówek, polegające na natryskiwaniu na ich powierzchnię odpowiednio przygotowanych substancji (typu ciekła masa gliny lub zdrobnione szkliwo), dzięki którym na rynku dostępne jest szerokie spektrum kolorów. W kontekście parametrów technicznych znacząco wpływają one na odporność dachówek na różne czynniki środowiska, takie jak zabrudzenia, kwaśne deszcze, promieniowanie ultrafioletowe. Angoba i glazura często zestawiane są ze sobą jako synonimy, odnoszące się do technologii barwienia dachówek. Jednak pomimo zbliżonych funkcji oraz właściwości, pomiędzy tymi dwoma materiałami występują różnice, o których warto pamiętać przy dokonywaniu zakupu.
Fot. Röben
Odmienny charakter angoby i glazury wynika chociażby z ich różnych składów chemicznych. Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali, podczas gdy glazura to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Angoba nie tworzy na powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne.
Natomiast dachówki glazurowane charakteryzują się szklistą warstwą zamykającą pory. Szklista zamknięta struktura dachówek glazurowanych sprawia, że w porównaniu do angoby odznaczają się one jeszcze większą odpornością na wpływ czynników zewnętrznych. Gładka powierzchnia o zminimalizowanej porowatości znacznie opóźnia tworzenie się zabrudzeń oraz ułatwia procesy oczyszczania nie tylko z kurzu i pyłów, ale też mchu oraz pleśni.
Fot. Röben
Odmienny charakter angoby i glazury wynika chociażby z ich różnych składów chemicznych. Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali, podczas gdy glazura to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Angoba nie tworzy na powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne.
REKLAMA:
Natomiast dachówki glazurowane charakteryzują się szklistą warstwą zamykającą pory. Szklista zamknięta struktura dachówek glazurowanych sprawia, że w porównaniu do angoby odznaczają się one jeszcze większą odpornością na wpływ czynników zewnętrznych. Gładka powierzchnia o zminimalizowanej porowatości znacznie opóźnia tworzenie się zabrudzeń oraz ułatwia procesy oczyszczania nie tylko z kurzu i pyłów, ale też mchu oraz pleśni.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Röben