Glazura i terakota w kuchni są wyjątkowo narażone na trudne do usunięcia zabrudzenia i zniszczenia. Podczas przygotowywania posiłków właściwie nie da się uniknąć plam.Higiena i czystość w miejscu, w którym przygotowujemy posiłki, ma istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego glazura czy terakota w kuchni, która jest często myta różnego rodzaju detergentami, na przestrzeni lat ulega zniszczeniu.


REKLAMA:
Powierzchnia powinna być czysta i równa. Stara glazura czy terakota jest podłożem nienasiąkliwym i nie wymaga gruntowania emulsją, natomiast w miejscach gdzie podłoże było wyrównywane lub nie było wcześniej płytek należy użyć emulsji gruntującej. Kolejny krok to przygotowanie zaprawy. Na 1 kg suchego proszku CEKOL C-11 potrzebujemy ok. 0,2 - 0,25 litra wody. Pamiętając o zachowaniu tych proporcji wsypujemy zaprawę do czystej, zimnej wody i dokładnie mieszamy, czekamy ok. 3 minut i jeszcze raz mieszamy. Musimy uzyskać jednolitą, gęstą masę. Zaprawę nanosimy nierdzewnymi narzędziami - kielnią lub zębata szpachelką. Warstwa zaprawy powinna być równa i cienka - o grubości ok. 3 - 4 mm. Na przyklejenie płytek mamy 20 minut od momentu rozprowadzenia kleju na podłożu. Natomiast w ciągu 10 minut od przyklejenia płytek możemy jeszcze poprawić ich położenie. Jeżeli płytki posiadają wysoką nasiąkliwość poleciłbym klejenie obustronne tzn. nakładanie zaprawy zarówno na podłoże, jak i na spód płytki (trzeba pamiętać o wyrównaniu zaprawy). Dzięki temu zabiegowi przestrzeń pod płytką jest całkowicie wypełniona zaprawą i przyczepność jest dużo lepsza. Dobrze także zrobić przesunięcie nowo układanych płytek względem starych aby stare spoiny nie pokrywaly się z nowymi, to również przyczyni się do poprawienia przyczepności. Do układania glazury niezbędna jest poziomica do kontrolowania równego układania płytek i małe krzyżyki do zachowania równych odstępów między płytkami. Ostatni etap to spoinowanie nowej glazury. Możemy to zrobić po całkowitym związaniu zaprawy CEKOL C-11, czyli najlepiej po 24 godzinach.
Na koniec jeszcze jedna rada. Nową glazurę można położyć na większej powierzchni niż ta, którą zajmują stare płytki. Nadal w wielu kuchniach glazura położona jest tylko w najbliższym sąsiedztwie kuchenki i zlewozmywaka, a modernizując kuchnię chcielibyśmy to zmienić. Nie ma z tym problemu - musimy tylko wypełnić tynkiem lub zaprawą wyrównującą przestrzeń ponad (lub pod) starą glazurą na takiej powierzchni, na jakiej chcemy położyć nowe płytki. To wypełnienie musi mieć tę samą grubość, co stara glazura. Chodzi bowiem o to, by razem tworzyły równe podłoże.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Cedat