Na co zwrócić uwagę wybierając lodówkę i jak odpowiednio przechowywać w niej żywność?

Podziel się:
Odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce ma kluczowe znaczenie dla zachowania świeżości i wszystkich wartości odżywczych jedzenia. Jak przechowywać żywność oraz czy to, jaką mamy lodówkę, może wpływać na przedłużenie świeżości produktów? Na te pytania odpowiadają eksperci Candy.

Fot. CandyFot. Candy
W lodówce występuje różnica temperatur, która może wahać się od 0 stopni C do 10 stopni C, dlatego tak ważne jest odpowiednie ułożenie przechowywanych produktów. Warto pamiętać, że im wyższa półka w lodówce, tym temperatura jest wyższa.

Fot. CandyFot. Candy

Gdzie w lodówce powinny znaleźć się konkretne produkty?

Aby poprawnie przechowywać żywność, warto kierować się kilkoma wytycznymi.

- Górna półka – w tym miejscu warto przechowywać produkty o długim terminie ważności tj. przetwory w słoikach, produkty w zamkniętych opakowaniach lub te, które wymagają przechowania w chłodnej, ale nie bardzo niskiej temperaturze.
- Środkowe półki – tutaj najlepiej przechowywać nabiał oraz już ugotowane dania np. zupy.
- Najniższa półka – w tym miejscu temperatura jest najniższa, dlatego warto trzymać tutaj mięso, ryby oraz otwarte produkty, które szybko tracą świeżość.
- Szuflady – ta przestrzeń w lodówce najlepiej sprawdzi się do przechowywania warzyw i owoców.
- Przegrody w drzwiach lodówki – tutaj najlepiej umieścić produkty wymagające tylko lekkiego schłodzenia tj. butelki z napojami, jajka czy różnego rodzaju sosy.

Czy nowoczesna lodówka może pomóc w przedłużeniu świeżości żywności?

Niektóre obecne na rynku chłodziarko-zamrażarki są wyposażone w dodatkowe przegrody i funkcje, które zdecydowanie ułatwiają odpowiednie przechowywanie pożywienia. Na jakie rozwiązania warto zwrócić uwagę?

- No Frost – wnętrze lodówki jest wentylowane, a wilgotne powietrze jest kierowane do specjalnego skraplacza. Dzięki temu rozwiązaniu nie musisz już rozmrażać urządzenia.
- Multi Flow – dzięki tej funkcji chłodne powietrze jest równomiernie rozprowadzane wewnątrz chłodziarki, co zapewnia właściwą temperaturę w każdym jej zakamarku.
- Technologia Puraction – w niektórych lodówkach w wentylatorze umieszczono tytanowy filtr, który pomaga pozbyć się aż 99,9% bakterii z komory chłodziarki i to w zaledwie 30 minut.
REKLAMA:

Podczas wybierania lodówki warto zwrócić uwagę również na modele wyposażone w możliwość stałego monitorowania temperatury oraz stanu technicznego urządzenia. Dzięki specjalnym aplikacją chłodziarko-zamrażarek można zarządzać nimi zdalnie. Z poziomu smartfona lub tabletu możesz m.in. zmienić temperaturę lub włączyć konkretną funkcję, np. Szybkie Chłodzenie (funkcję gwałtownego obniżenia temperatury, co umożliwia szybsze schłodzenie nowych produktów) lub Wakacje (funkcję zmniejszenia mocy chłodziarki, a dzięki temu ograniczenia zużycia energii).
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Candy
#czytelnia #agd #wnetrza #kuchnia #Wnętrza, wystrój, architektura - tematy pozostałe

Więcej tematów: