Choć koronawirus nie przenosi się przez instalacje wody pitnej, jego aktywność powoduje czasowe przestoje obiektów takich jak hotele, pensjonaty czy ośrodki wypoczynkowe. W wodzie zalegającej przez dłuższy czas w rurach mogą rozwijać się chorobotwórcze drobnoustroje, dlatego przed ponownym uruchomieniem wewnętrznej instalacji wodociągowej, należy ją odpowiednio przygotować do eksploatacji.
Wewnętrzne instalacje wodne w hotelach czy pensjonatach wymagają przygotowania po dłuższych przestojach. Fot. SCHELL
W tym roku wiele obiektów noclegowych i gastronomicznych znów musiało stawić czoła konieczności czasowego zamknięcia lub przyjmowania tylko minimalnej liczby osób, np. podróżujących służbowo. Również podczas tegorocznych wakacji obowiązują ograniczenia związane z liczbą gości. Sytuacja wynikająca z pandemii jest zmienna i nieprzewidywalna, a każde czasowe wyłączenie obiektu lub jego części oznacza zastój wewnętrznej instalacji wodociągowej. Stagnująca woda może ulegać wtórnemu zanieczyszczeniu i stać się dogodnym środowiskiem dla rozwoju szkodliwych dla zdrowia bakterii, takich jak Legionella czy Pseudomonas aeruginosa. Aby zapewnić bezpieczeństwo gościom i personelowi, instalację należy najpierw odpowiednio przygotować do ponownego uruchomienia, poprzez płukanie lub dezynfekcję termiczną. Pierwszą z tych czynności można przeprowadzić ręcznie lub w mniej pracochłonny i bardziej systematyczny sposób – przy użyciu inteligentnej armatury elektronicznej SCHELL.
Jeszcze większym problemem mogą być pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), ze względu na ich odporność na antybiotyki. Dlatego np. w Niemczech obowiązują przepisy mówiące, że należy dokonywać regularnego przepłukiwania wszystkich nieużywanych punktów czerpalnych co 72 godziny bez względu na to, czy obiekt jest zamknięty, czy tylko częściowo użytkowany. Instalacje ciepłej i zimnej wody powinny być przy tym płukane oddzielnie. W Polsce ogólnie zaleca, się, aby po maksymalnie siedmiu dniach przerwy w poborze dokonać spustu wody aż do momentu ustabilizowania się jej temperatury. Jeżeli przerwa w użytkowaniu jest dłuższa i wynosi powyżej jednego miesiąca, należy przeprowadzić dezynfekcję chemiczną lub termiczną, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Płukanie instalacji można przeprowadzić ręcznie, spuszczając wodę ze wszystkich dostępnych punktów czerpalnych – kranów, pryszniców czy nawet hydrantów, jednak istnieje inteligentna i bardziej praktyczna alternatywa.
Elektroniczne baterie SCHELL samodzielnie przepłukują instalację w regularnych odstępach od ostatniego użycia. Fot. SCHELL
Rozwiązania te zostały fabrycznie wyposażone w program przepłukiwania antystagnacyjnego, który uruchamia na krótko wszystkie punkty regularnie co 24 godziny od ostatniego użycia. W ten sposób symuluje warunki normalnego użytkowania, zapobiegając przestojom wody. Ma to także ważne znaczenie prewencyjne, gdyż pozwala uniknąć zanieczyszczenia wody, co może wiązać się z pracochłonnym i kosztownym płukaniem całej instalacji, badaniami bakteriologicznymi czy dezynfekcją termiczną lub chemiczną. Przede wszystkim jednak gwarantuje higienę wody pitnej i chroni zdrowie wszystkich użytkowników budynku. Alternatywą do wymiany wszystkich baterii na elektroniczne jest montaż armatury SCHELL w ogólnodostępnych toaletach i skrajnych odcinkach instalacji, aby zachować cyrkulację wody w głównym obiegu. Łącząc baterie SCHELL z systemem SWS, można stworzyć własny kalendarz przepłukiwań, ustawiając dokładnie czas ich trwania i częstotliwość, w zależności od sposobu użytkowania budynku. System pozwala także monitorować stan poszczególnych elementów armatury i zużycie wody w czasie rzeczywistym na własnym smartfonie, co daje pełną kontrolę nad instalacją. Armatura SCHELL jest również przystosowana do dezynfekcji termicznej w wodzie o temperaturze 70ºC.
W tym roku wiele obiektów noclegowych i gastronomicznych znów musiało stawić czoła konieczności czasowego zamknięcia lub przyjmowania tylko minimalnej liczby osób, np. podróżujących służbowo. Również podczas tegorocznych wakacji obowiązują ograniczenia związane z liczbą gości. Sytuacja wynikająca z pandemii jest zmienna i nieprzewidywalna, a każde czasowe wyłączenie obiektu lub jego części oznacza zastój wewnętrznej instalacji wodociągowej. Stagnująca woda może ulegać wtórnemu zanieczyszczeniu i stać się dogodnym środowiskiem dla rozwoju szkodliwych dla zdrowia bakterii, takich jak Legionella czy Pseudomonas aeruginosa. Aby zapewnić bezpieczeństwo gościom i personelowi, instalację należy najpierw odpowiednio przygotować do ponownego uruchomienia, poprzez płukanie lub dezynfekcję termiczną. Pierwszą z tych czynności można przeprowadzić ręcznie lub w mniej pracochłonny i bardziej systematyczny sposób – przy użyciu inteligentnej armatury elektronicznej SCHELL.
Dlaczego płukanie instalacji jest tak ważne?
Instalacje wodne w większości budynków zostały zaprojektowane pod konkretne zużycie wody i ciepła. Nie uwzględniono sytuacji, w których media te są użytkowane rzadko czy magazynowane, dlatego dłuższy przestój może być problematyczny pod kątem higienicznym. Do najczęściej spotykanych zagrożeń bakteriologicznych można zaliczyć pałeczki Legionelli, które powodują gorączkę Pontiac czy Legionellozę. Do organizmu przedostają się poprzez wdychany aerozol powstający np. podczas kąpieli pod prysznicem.REKLAMA:
Jeszcze większym problemem mogą być pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), ze względu na ich odporność na antybiotyki. Dlatego np. w Niemczech obowiązują przepisy mówiące, że należy dokonywać regularnego przepłukiwania wszystkich nieużywanych punktów czerpalnych co 72 godziny bez względu na to, czy obiekt jest zamknięty, czy tylko częściowo użytkowany. Instalacje ciepłej i zimnej wody powinny być przy tym płukane oddzielnie. W Polsce ogólnie zaleca, się, aby po maksymalnie siedmiu dniach przerwy w poborze dokonać spustu wody aż do momentu ustabilizowania się jej temperatury. Jeżeli przerwa w użytkowaniu jest dłuższa i wynosi powyżej jednego miesiąca, należy przeprowadzić dezynfekcję chemiczną lub termiczną, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Płukanie instalacji można przeprowadzić ręcznie, spuszczając wodę ze wszystkich dostępnych punktów czerpalnych – kranów, pryszniców czy nawet hydrantów, jednak istnieje inteligentna i bardziej praktyczna alternatywa.
Elektroniczne baterie SCHELL samodzielnie przepłukują instalację w regularnych odstępach od ostatniego użycia. Fot. SCHELL
Automatyczne rozwiązania – oszczędność czasu, kosztów i prewencja
Ręczne płukanie instalacji należy przeprowadzać odcinkowo, zaczynając od najniższych pięter, a na górnych kończąc. Aby pozbyć się wszelkich zalegających w rurach zanieczyszczeń i bakterii, należy wytworzyć przepływ, którego objętość wynosi 0,5 m/s, zaś ilość wody musi być minimalnie 20 razy większa niż pojemność wodna instalacji zgodnie z normą PN-EN 806-4. Zalecane jest trzykrotne płukanie instalacji, a ilość użytej wody powinna być dobrana do średnicy rurociągu i długości instalacji wodociągowej. W przypadku rozległych obiektów może to wiązać się z marnotrawstwem bardzo dużych ilości wody, zaś cała operacja może trwać bardzo długo. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie bezdotykowej armatury umywalkowej, prysznicowej i spłuczek na podczerwień SCHELL.Rozwiązania te zostały fabrycznie wyposażone w program przepłukiwania antystagnacyjnego, który uruchamia na krótko wszystkie punkty regularnie co 24 godziny od ostatniego użycia. W ten sposób symuluje warunki normalnego użytkowania, zapobiegając przestojom wody. Ma to także ważne znaczenie prewencyjne, gdyż pozwala uniknąć zanieczyszczenia wody, co może wiązać się z pracochłonnym i kosztownym płukaniem całej instalacji, badaniami bakteriologicznymi czy dezynfekcją termiczną lub chemiczną. Przede wszystkim jednak gwarantuje higienę wody pitnej i chroni zdrowie wszystkich użytkowników budynku. Alternatywą do wymiany wszystkich baterii na elektroniczne jest montaż armatury SCHELL w ogólnodostępnych toaletach i skrajnych odcinkach instalacji, aby zachować cyrkulację wody w głównym obiegu. Łącząc baterie SCHELL z systemem SWS, można stworzyć własny kalendarz przepłukiwań, ustawiając dokładnie czas ich trwania i częstotliwość, w zależności od sposobu użytkowania budynku. System pozwala także monitorować stan poszczególnych elementów armatury i zużycie wody w czasie rzeczywistym na własnym smartfonie, co daje pełną kontrolę nad instalacją. Armatura SCHELL jest również przystosowana do dezynfekcji termicznej w wodzie o temperaturze 70ºC.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: SCHELL