Walentynki to czas, w którym prostymi gestami możemy wyrazić uczucia. Kwiaty, czekoladki, romantyczna kolacja… Żeby przygotować dania jak z 5-gwiazdkowej restauracji dla ukochanej osoby, nie musisz wychodzić z domu. Z urządzaniami Haier i aplikacją hOn stworzysz je samodzielnie we własnym zaciszu.



Przedstawiamy przykładowe propozycje idealne na romantyczną kolację we dwoje:
Zapiekane ostrygi z ogórkiem i pikantnym octem jabłkowym


Przystawka (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 20 minut)
Składniki:Ostrygi – 100g
Ogórki – 100g
Ocet miodowy - 50ml
Tabasco – do smaku
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku
Sól – do smaku
Krok po kroku:
⦁ Otworzyć ostrygi i umieścić je na blasze do pieczenia.
⦁ Obrać ogórek i mandoliną pokroić na cienkie plasterki.
⦁ Doprawić ostrygi kilkoma kroplami tabasco i octem jabłkowym.
⦁ Ułożyć plastry ogórka na ostrygach.
⦁ Rozgrzać piekarnik do 170stopni z włączoną funkcją Rybia i piec przez 15 minut, a następnie zmienić na 170 stopni z funkcją Tailorbake i piec przez 5 minut.
Gnocchi z fioletowych ziemniaków z nutą papryki
Pierwsze danie (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 20 minut, czas pieczenia: 30minut)Składniki:
Gnocchi z fioletowych ziemniaków - 250g
Świeża śmietana – 150g
Parmezan tarty – 60g
Pieczone papryki – 80g
Gałka Muszkatołowa – do smaku
Oliwia z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Krok po kroku:
⦁ Zblendować pieczoną paprykę z solą i pieprzem.
⦁ Dodać do śmietany gałkę muszkatołową, sól, pieprz i trochę parmezanu.
⦁ Kokilki do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na blasze do pieczenia.
⦁ Wypełnić kokilki fioletowymi gnocchi na przemian ze śmietaną polaną sosoem paprykowym.
⦁ Na koniec posypać startym parmezanem.
⦁ Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez 20 minut a następnie zmieć na 180 stopni z funkcją Tailorbake i piec przez 10 minut.


Kaczka w brzoskwiniach z rodzynkami
Drugie danie (poziom trudności: niski, czas przygotowania: 20 minut, czas pieczenia: 40 minut)Składniki:
Pierś z kaczki – 300g
Brzoskwinie – 150 g
Wino białe - 100 ml
Rodzynki – 40g
Papryka – do smaku
Oliwia z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku
Sól – do smaku
Krok po kroku:
⦁ Namoczyć rodzynki w niewielkiej ilości wody.
⦁ Umyć brzoskwinie i pokroić na kawałki.
⦁ Przełożyć pierś z kaczki z brzoskwiniami odsączonymi rodzynkami i wszystkimi składnikami w naczyniu żaroodpornym.
⦁ Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez 40 minut.
⦁ Podawać z powstałym sosem własnym i świeżym olejem.
Fondant z płynną czekoladą z kasztanami
Deser (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 25 minut, czas pieczenia: 40 minut)Składniki:
⦁ Gorzka czekolada 70% - 100g
⦁ Kakao – 70g
⦁ Mąka – 120g
⦁ Cukier – 100g
⦁ Kasztany gotowane – 100g
⦁ Jaja – 2 szt.
⦁ Masło topione - 150g
Krok po kroku:
⦁ Posiekać czekoladę nożem.
⦁ Posiekać kasztany nożem tak, aby uzyskać miazgę.
⦁ Połączyć wszystkie składniki.
⦁ Umieścić masę w posmarowanej masłem formie.
⦁ Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją Makarony i wypieki, piec przez 20 minut a następnie zmienić na 180 stopni z funkcją termoobiegu i piec przez 20minut.
REKLAMA:
Więcej informacji oraz przepisów znajdziesz na https://www.haiereurope.com/pl_PL/urzadzenia-do-zabudowy/ oraz w aplikacji hOn.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Materiał partnera