Grillowanie na tarasie!

Podziel się:

W nowoczesnych domach jednorodzinnych kuchnia jest coraz częściej łączona z salonem. Skoro taras jest jego naturalnym przedłużeniem, a w sezonie letnim staje się centralnym punktem rodzinnego życia, warto na nim zbudować miejsce do przygotowania posiłków. To jeden z tegorocznych najmodniejszych trendów aranżacyjnych.

Gotowe przenośne zestawy do przygotowywania posiłków w ogrodzie lub na tarasie są dziś coraz częściej zastępowane przez stałe rozwiązania, które posłużą nam przez co najmniej kilka sezonów. Zewnętrzną minikuchnię możemy stworzyć na dwa sposoby: budując grilla lub palenisko. Pierwsze z tych rozwiązań ma wyłącznie praktyczne zastosowanie, zaś drugie może być również dekoracyjnym akcentem aranżacji. Obydwie konstrukcje zbudujemy bez problemu z gotowych elementów betonowych. 

Budujemy grill na tarasie

Budowa grilla z betonowych elementów nie jest specjalnie skomplikowana. Najlepiej nadają się do tego pustaki betonowe, takie jak na przykład Neo o nowoczesnym designie oraz w odcieniach modnej i uniwersalnej szarości. Zanim jednak zaczniemy budowę grilla pamiętajmy, że najlepiej umieścić go na krańcu tarasu lub tuż obok niego. Jest to podyktowane nie tylko względami czysto praktycznymi, lecz także wymogami bezpieczeństwa. Sposobów na stworzenie grilla jest co najmniej kilka. 

Grill otwarty

Najłatwiej wykonać grill otwarty. W tym celu musimy wyrównać podłoże i wylać jego „fundament”. Następnie układamy na nim ściany grilla w kształcie litery „U”. Palenisko umieszczamy na wygodnej wysokości od podłoża. Jego szerokość i głębokość dostosowujemy do naszych potrzeb oraz wielkości przestrzeni, którą dysponujemy. Nad nim, w odległości około 30-40 cm, umiejscawiamy następnie metalowy ruszt. Możemy go zamontować na specjalnej podkonstrukcji lub wymurować bezpośrednio pomiędzy dwie ostatnie warstwy pustaków. Podstawę paleniska mogą tworzyć elementy betonowe, jednak lepszym pomysłem będzie wykonanie nad nimi specjalnej metalowej tacki. 

Grill zamknięty

Z Neo zbudujemy również grill zamknięty, który przypomina wyglądem piekarnik. Najpierw należy wykonać fundament, a następnie podstawę z pustaków betonowych, której górna część będzie stanowiła przyszłe palenisko. Następnie obudowujemy je pustakami tak, aby uformowały literę „U”, przy czym w tylnej części powinny one tworzyć komin do odprowadzania dymu. Tak wzniesioną konstrukcję przykrywamy daszkami Neo, a w pewnej odległości od paleniska umieszczamy ruszt. Ze względów funkcjonalnych warto przewidzieć możliwość zmiany jego wysokości. Można to zrobić montując podkonstrukcję w formie płóz rozmieszczonych na różnych wysokościach. Pustaki betonowe łączymy na mokro, najlepiej żaroodporną zaprawą. 

Wygodne miejsce na opał

Zewnętrzną kuchnię grillową warto rozbudować o miejsce na składowanie opału. Najprościej wykonamy je, uwzględniając w projekcie wnęki na drewno. Trzeba też pamiętać, że konstrukcja powinna być zamknięta od góry, bo uchroni to zgromadzony w niej opał przed zamoknięciem w przypadku opadów deszczu. Można do tego wykorzystać pustaki, takie jak Neo lub nieco urozmaicić aranżację, wbudowując we wnętrze wykonanej z nich półki takie elementy, jak np. L-ka Tigela. Nie tylko nada jej to ciekawszy wygląd, ale również ją wzmocni. 

Funkcjonalne palenisko to też dobre rozwiązanie

Alternatywą dla grilla może być palenisko, które również posłuży do przygotowania posiłków lub będzie po prostu elementem dekoracyjnym. Gdy planujemy je umieścić na tarasie, warto to zrobić w jego centrum. Budowę paleniska zaczynamy od wykonania wykopu o głębokości około 40 cm poniżej poziomu gruntu, na którego dnie układamy żwir. Ścianki wykonujemy z elementów betonowych złączonych za pomocą żaroodpornej zaprawy. Mogą to być wcześniej już wspomniane pustaki Neo lub murek Albero. Ten ostatni będzie doskonale pasował zarówno do aranżacji nowoczesnych, jaki i bardziej rustykalnych, gdyż stanowi połączenie tradycji (przypomina dawne murki graniczne z łupka skalnego) ze współczesnym designem. Ścianki otaczające palenisko ze względów bezpieczeństwa należy wymurować powyżej poziomu gruntu. Można bezpośrednio na nich umieścić demontowalny ruszt do przygotowania posiłków. Jeśli wolimy, aby palenisko służyło również celom dekoracyjnym, w jego górnej części warto zamontować specjalne hartowane szkło chroniące użytkowników przed przypadkowym kontaktem z ogniem. 

Pachnące zioła dodadzą smaku przyrządzanym daniom i aranżacji

Kącik grillowy warto wzbogacić o donice, w których możemy posadzić aromatyczne zioła. Przydadzą się w letniej kuchni nie tylko do przyrządzania potraw, ale też pięknie udekorują taras. Oprócz ziół warto postawić na warzywa z własnego mini warzywnika. W donicach z powodzeniem możemy uprawiać pietruszkę, szczypiorek, koperek czy pomidorki koktajlowe i fasolkę pnącą. Będą one piękną ozdobą aranżacji. Planując przestrzeń wokół domu trzeba pamiętać, że rośliny to najważniejszy element każdego projektu. Wymarzonym miejscem dla ziół, są donice wolnostojące Tigela w kształcie zbliżonym do sześcianu, do budowy warzywnika i kwiatowych rabat doskonale nadaje się z kolei palisada Hestra, która ma aż cztery wysokości do wyboru: 40, 60, 80 i 100 cm. Oprócz trwałości i estetyki jej główną zaletą jest to, że można stworzyć z niej rabaty, kwietniki i donice dopasowane do indywidualnego projektu. 

Budowa grilla i paleniska z elementów betonowych to ostatnio bardzo modny trend. Ponadto tego typu rozwiązania pozostaną z nami na lata, gdyż cechują się trwałością i atrakcyjną estetyką. Przy odrobinie pomysłowości możemy stworzyć na tarasie kreatywnie zaaranżowaną i funkcjonalną przestrzeń spotkań przy wspólnych posiłkach z rodziną lub znajomymi.

REKLAMA:
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Polbruk
#czytelnia #ogrody #polbruk #kostka #Mała architektura ogrodowa #Ogrody - tematy pozostałe #Piece, grille #materiał partnera #mała architektura

Więcej tematów: