Zagospodarowując teren wokół domu najczęściej planujemy trawniki, urokliwe zakątki ze skalniakami, romantycznymi mostkami, kwiatowymi rabatami czy oczkami wodnymi. Słowem – ogród ma być ozdobą posesji, miejscem wypoczynku, przestrzenią, która sprzyja regeneracji sił i psychicznemu oraz fizycznemu relaksowi. Ale warto zastanowić się, czy – oprócz estetycznej – nie warto nadać przynajmniej niewielkiemu fragmentowi ogrodu funkcji praktycznej.
Fot. HondaWarzywniak to znakomity sposób na dostęp do świeżych, smacznych ziół i warzyw oraz owoców. Młoda marchewka, soczyste pomidory, zielona sałata, dorodny kalafior – to tylko niektóre z warzyw wartych samodzielnej uprawy. Mięta, bazylia, tymianek i inne zioła nie tylko urozmaicą posiłki, ale też będą pięknie pachnieć.
Zaprojektowanie, założenie i pielęgnacja niewielkiego ogródka warzywnego to bardzo proste i nieskomplikowane zadanie. Wystarczy wybrać optymalne miejsce, zaplanować, co posadzimy, gdzie i w jakich ilościach, a następnie przygotować glebę. Kiedy już wysiejemy nasiona i posadzimy sadzonki, pozostaje nam zadbać o systematyczne podlewanie roślin i usuwanie chwastów.
Fot. HondaOptymalnym miejscem lokalizacji ogródka warzywnego jest dobrze nasłoneczniony i osłonięty od wiatru obszar. Ziemia, w której rosnąć będą rośliny, powinna być bogata, żyzna, przepuszczalna i szybko się nagrzewać. Przygotowanie jej nie jest trudne, wymaga jednak dokładności. Kiedy więc już zdecydujemy, gdzie znajdzie się warzywniak, pierwszym krokiem będzie usunięcie z terenu wszelkich kamieni, chwastów, resztek roślin itp. Następnie spulchniamy, dotleniamy i dożywiamy glebę, gdyż tylko wówczas rośliny zyskają optymalne warunki do wzrostu. To najcięższa część prac, wymagająca siły fizycznej i wysiłku. Dlatego – aby ułatwić sobie robotę – warto sięgnąć po glebogryzarkę. Narzędzie to szybko, sprawnie i przede wszystkim dokładnie przemiesza warstwy rodzimej gleby, dzięki czemu rośliny będą mogły dobrze się rozwijać.
Dobrym pomysłem jest też sprawdzenie, jaki odczyn pH i jaką zawartość składników pokarmowych NPK ma gleba w naszym warzywniaku. Do jej użyźnienia wykorzystuje się kompost, pozytywnie wpływający na zdolność zatrzymywania i wchłaniania przez nią różnych składników, a także minimalizujący wypłukiwanie nawozów. Jeśli ziemia jest zbyt kwaśna, dokonujemy jej wapnowania, które poprawi strukturę gleby i jej dotlenienia. W przypadku gleby zasadowej, zakwaszamy ją poprzez dodanie do ziemi ogrodowej np. igieł sosnowych czy torfu i ściółki leśnej.
Zastosowanie nawozów przed siewem nasion zależy od potrzeb i właściwości gleby. W końcowym etapie tworzenia ogródka warzywnego należy podłoże przemieszać i wyrównać. Gdy osiądzie, grabimy teren, siejemy lub sadzimy warzywa i zioła.
Zaprojektowanie, założenie i pielęgnacja niewielkiego ogródka warzywnego to bardzo proste i nieskomplikowane zadanie. Wystarczy wybrać optymalne miejsce, zaplanować, co posadzimy, gdzie i w jakich ilościach, a następnie przygotować glebę. Kiedy już wysiejemy nasiona i posadzimy sadzonki, pozostaje nam zadbać o systematyczne podlewanie roślin i usuwanie chwastów.
Fot. HondaOptymalnym miejscem lokalizacji ogródka warzywnego jest dobrze nasłoneczniony i osłonięty od wiatru obszar. Ziemia, w której rosnąć będą rośliny, powinna być bogata, żyzna, przepuszczalna i szybko się nagrzewać. Przygotowanie jej nie jest trudne, wymaga jednak dokładności. Kiedy więc już zdecydujemy, gdzie znajdzie się warzywniak, pierwszym krokiem będzie usunięcie z terenu wszelkich kamieni, chwastów, resztek roślin itp. Następnie spulchniamy, dotleniamy i dożywiamy glebę, gdyż tylko wówczas rośliny zyskają optymalne warunki do wzrostu. To najcięższa część prac, wymagająca siły fizycznej i wysiłku. Dlatego – aby ułatwić sobie robotę – warto sięgnąć po glebogryzarkę. Narzędzie to szybko, sprawnie i przede wszystkim dokładnie przemiesza warstwy rodzimej gleby, dzięki czemu rośliny będą mogły dobrze się rozwijać.
REKLAMA:
Dobrym pomysłem jest też sprawdzenie, jaki odczyn pH i jaką zawartość składników pokarmowych NPK ma gleba w naszym warzywniaku. Do jej użyźnienia wykorzystuje się kompost, pozytywnie wpływający na zdolność zatrzymywania i wchłaniania przez nią różnych składników, a także minimalizujący wypłukiwanie nawozów. Jeśli ziemia jest zbyt kwaśna, dokonujemy jej wapnowania, które poprawi strukturę gleby i jej dotlenienia. W przypadku gleby zasadowej, zakwaszamy ją poprzez dodanie do ziemi ogrodowej np. igieł sosnowych czy torfu i ściółki leśnej.
Zastosowanie nawozów przed siewem nasion zależy od potrzeb i właściwości gleby. W końcowym etapie tworzenia ogródka warzywnego należy podłoże przemieszać i wyrównać. Gdy osiądzie, grabimy teren, siejemy lub sadzimy warzywa i zioła.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: honda