Funkcjonalna kuchnia

Podziel się:
W kuchni nie liczy się tylko jej piękny wygląd, ale również funkcjonalność. Poza eleganckimi frontami kuchennymi i kamiennymi blatami powinniśmy zadbać o specjalistyczne organizery w szafkach i szufladach, które ułatwią nam zachowanie porządku i ułatwią wykonywanie czynności kuchennych. Nie należy również zapominać o ergonomicznym rozlokowaniu sprzętu AGD oraz szafek kuchennych.

Fot. WichromskiFot. WichromskiFot. WichromskiFot. Wichromski
“Przy projektowaniu kuchni nie należy zapominać, że oprócz eleganckiego wyglądu „ma” ona konkretne zadania do wykonania. Punktem wyjścia musi być zatem wywiad z przyszłymi domownikami, bo zupełnie inaczej projektuje się kuchnię dla popularnego „singla”, a inaczej dla rodziny.” – podkreśla Krzysztof Wirchomski, właściciel firmy wykonującej m.in. profesjonalne meble kuchenne.

Fot. WichromskiFot. WichromskiFot. WichromskiFot. Wichromski
Na tzw. trójkąt roboczy w kuchni składają się płyta grzewcza, lodówka i zlewozmywak. Sprzęty te tworzą ognisko wszelkich prac kuchennych. Ergonomia nakazuje, aby wszystkie potrzebne akcesoria znajdowały się w obrębie trójkąta roboczego. Uwaga ta odnosi się w szczególności do naczyń, zastawy, sztućców i pojemników z przyprawami. Dzięki temu podczas przygotowywania potraw wszystko będziemy mieli pod ręką. Niezwykle ważne jest, żeby poszczególne szafki, szuflady i półki dedykowane były dla konkretnych akcesoriów kuchennych. Sprzętu do gotowania i produktów spożywczych przybywa w kuchni w takim tempie, że bez odpowiedniego planu i pomysłowych organizerów bardzo szybko stracimy kontrolę nad tym, co gdzie mamy. Właściciel firmy Wirchomski, podkreśla, że zabudowę kuchenną można wyposażyć w bardzo wiele sprytnych rozwiązań, które ułatwią nam życie: “Każda szafka i szuflada w kuchni powinna być odpowiednio zaprojektowana i wyposażona. Specjalne organizery dostosowujące się do wielkości talerzy, formy do przechowywania otwieraczy, łyżek itp – to wszystko bardzo pozytywnie wpływa na nasz komfort w kuchni”.

Fot. WichromskiFot. WichromskiFot. WichromskiFot. Wichromski
Kuchnia musi być dopasawana do naszych potrzeb. Powinna być nie tylko podobać się gościom, ale także służyć przede wszytskim nam. Jej użytkownikom. W jednej kuchni sprzęt kuchenny ograniczać się będzie do lodówki i płyty grzewczej, w innej natomiast obowiązkowo znajdzie się specjalny piec do chleba i chłodziarka na wina.

Fot. WichromskiFot. WichromskiFot. WichromskiFot. Wichromski
“Bardzo często realizujemy nietypowe zamówienia klientów, a kuchnie w domach prywatnych nie ustępują pod względem wykonania i osprzętu profesjonalnym kuchniom restauracyjnym i hotelowym” – dodaje Krzysztof Wirchomski. Musimy sobie uświadomić, że kuchnia jest pomieszczeniem, które przede wszystkim powinno spełniać nasze oczekiwania, a nie tylko cieszyć oczy gości.

Fot. WichromskiFot. WichromskiFot. WichromskiFot. Wichromski
Przy aranżacji przestrzeni kuchennej niezwykle ważne, aby zaplanować miejsce, które służyć będzie do zjedzenia „szybkiego” śniadania, ale również wieczornego biesiadowania. W zależności od powierzchni jaką dysponujemy i trybu życia domowników będzie to część jadalniana ze stołem lub prosty barek sprytnie wkomponowany w zabudowę kuchenną.
REKLAMA:
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Wichromski
#czytelnia #wnetrza #kuchnia #wirchomski #Kuchnia i jadalnia - wystrój

Więcej tematów: