Dzięki zastosowaniu innowacyjnego rozwiązania, kuchenne blaty Pfleiderer są teraz dostępne w jeszcze lepszej, niespotykanej dotąd jakości.
Blat z wklejką z HDF Fot. PfleidererBlat z wklejką. Fot. PfleidererSpecjalna wkładka z płyty HDF, którą wklejono w przednią część blatów pozwoliła na znaczące podniesienie ich wytrzymałości m.in. na uszkodzenia mechaniczne.
Blat to jedno z najbardziej eksponowanych, a zarazem eksploatowanych miejsc w kuchni. Narażony na działanie wilgoci, wysokiej temperatury, detergentów i uszkodzeń mechanicznych, często ulega uszkodzeniu. Dlatego Pfleiderer nie ustaje w staraniach o podniesienie jakości swoich blatów roboczych, by były jeszcze bardziej odporne, a zarazem nie straciły nic z walorów estetycznych.
Jednym ze sposobów na podniesienie wytrzymałości blatów roboczych, które Pfleiderer stosuje obecnie we wszystkich swoich blatach, jest wklejenie specjalnej wstawki z płyty HDF do przedniej, bocznej krawędzi w profilach C i E. Jakie efekty daje taki zabieg? Płyty HDF charakteryzują się bardzo dużą twardością i podwyższoną gęstością - dużo wyższą niż same blaty. Ich zastosowanie gwarantuje podniesienie odporności na uszkodzenia mechaniczne, a także pozwala osiągnąć dotychczas niespotykaną gładkość zaoblenia.
Fot. PfleidererFot. Pfleiderer
Ponadto od lipca bieżącego roku, wprowadzona została możliwość indywidualnego pakowania blatów folią termokurczliwą. Dla klienta oznacza to gwarancję, że blat dotrze do niego bez najmniejszych nawet zarysowań czy innych uszkodzeń powierzchni.
Zastosowanie nowej technologii w produkcji blatów kuchennych było możliwe dzięki zmodernizowaniu linii produkcyjnej w wieruszowskiej fabryce Pfleiderer. Inwestycja ta rozpoczęła się na przełomie kwietnia i maja 2015 roku. Jej realizacja trwała prawie rok (start produkcji w marcu 2016 roku) i kosztowała około 15 mln zł. Produkowane w nowej linii blaty, od marca mają nowe wymiary - produkty dostępne są w długościach 2.050, 3.050 oraz standardowo 4.100 mm. Dodatkowo, na indywidualne zapytania istnieje możliwość realizacji blatów w długościach od 2.000 do 4.300 mm i grubościach 18- 40 mm (dotychczas 28 - 38 mm).
Blat to jedno z najbardziej eksponowanych, a zarazem eksploatowanych miejsc w kuchni. Narażony na działanie wilgoci, wysokiej temperatury, detergentów i uszkodzeń mechanicznych, często ulega uszkodzeniu. Dlatego Pfleiderer nie ustaje w staraniach o podniesienie jakości swoich blatów roboczych, by były jeszcze bardziej odporne, a zarazem nie straciły nic z walorów estetycznych.
Jednym ze sposobów na podniesienie wytrzymałości blatów roboczych, które Pfleiderer stosuje obecnie we wszystkich swoich blatach, jest wklejenie specjalnej wstawki z płyty HDF do przedniej, bocznej krawędzi w profilach C i E. Jakie efekty daje taki zabieg? Płyty HDF charakteryzują się bardzo dużą twardością i podwyższoną gęstością - dużo wyższą niż same blaty. Ich zastosowanie gwarantuje podniesienie odporności na uszkodzenia mechaniczne, a także pozwala osiągnąć dotychczas niespotykaną gładkość zaoblenia.
REKLAMA:
Fot. PfleidererFot. Pfleiderer
Ponadto od lipca bieżącego roku, wprowadzona została możliwość indywidualnego pakowania blatów folią termokurczliwą. Dla klienta oznacza to gwarancję, że blat dotrze do niego bez najmniejszych nawet zarysowań czy innych uszkodzeń powierzchni.
Zastosowanie nowej technologii w produkcji blatów kuchennych było możliwe dzięki zmodernizowaniu linii produkcyjnej w wieruszowskiej fabryce Pfleiderer. Inwestycja ta rozpoczęła się na przełomie kwietnia i maja 2015 roku. Jej realizacja trwała prawie rok (start produkcji w marcu 2016 roku) i kosztowała około 15 mln zł. Produkowane w nowej linii blaty, od marca mają nowe wymiary - produkty dostępne są w długościach 2.050, 3.050 oraz standardowo 4.100 mm. Dodatkowo, na indywidualne zapytania istnieje możliwość realizacji blatów w długościach od 2.000 do 4.300 mm i grubościach 18- 40 mm (dotychczas 28 - 38 mm).
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Pfleiderer