Urządzamy trudne miejsca w kuchni: nisza, narożnik i cokół - przedstawiamy kilka sprawdzonych rozwiązań.
1. Narożnik
Wiele przedmiotów i mało miejsca do przechowywania? Ten problem może rozwiązać dobrze zaaranżowana narożna szafka. Przy urządzaniu tego fragmentu kuchni pamiętajmy o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim to pomieszczenie narzuca nam rozwiązanie, a ilość dostępnego miejsca wpływa na to, na jaki typ szafki możemy sobie pozwolić.Fot. Atrii
Najlepszym rozwiązaniem na urządzenie narożników będzie zastosowanie dostępnej na rynku tzw. karuzeli jest to półka obrotowa, w której drzwi otwierają się do środka, dzięki czemu nie obijają się o fronty sąsiednich szafek i nie utrudniają do nich dostępu, gdy są otwarte. - Pamiętajmy jednak, że karuzela znajduje zastosowanie tylko w większych kuchniach, ponieważ jej najbardziej praktyczna wielkość to 90x90 cm – mówi Marzena Mańk, właścicielka studia mebli kuchennych Atrii.
Fot. Atrii
Popularna jest także szafka tzw. “nerka”, w której drzwi otwierają się na zewnątrz, a półki całkowicie wysuwają. Dzięki temu uzyskujemy łatwy dostęp do całej zawartości. Tańszym rodzajem takiej szafki jest tzw. półkole, gdzie półki wysuwają się jedynie do połowy.
REKLAMA:
Warto jednak pamiętać, że półki, które wysuwają się na zewnątrz, zapewniają co prawda lepszy dostęp do zawartości, jednak nie mają tak dobrego udźwigu jak standardowy regał.
2. Przestrzeń między blatem a szafkami
Wnęka między blatem a górnymi szafkami często jest pomijana podczas urządzania kuchni, a jej potencjał niedoceniany. Jak zaaranżować to miejsce?Fot. Atrii
– Nisza to idealna przestrzeń, aby zapewnić sobie dodatkowe miejsce do przechowywania niezbędnych w kuchni przedmiotów. Pogłębiając blat roboczy do 65-70 cm, zyskujemy nie tylko dodatkową przestrzeń do pracy, ale też miejsce na montaż dodatkowych półek, na których można umieścić naczynia lub przyprawy – mówi Marzena Mańk.
Fot. Atrii
We wnęce można zamontować liczne haczyki i uchwyty, na przykład na papierowe ręczniki lub przybory kuchenne. Takie rozwiązanie zapewnia przejrzystość, porządek, a także szybki dostęp do kuchennych akcesoriów.
Fot. Atrii
3. Dodatkowa szuflada
Jak jeszcze możemy wygospodarować dodatkowe miejsce do przechowywania kuchennych drobiazgów? Dobrym rozwiązaniem jest szuflada w cokole pod dolnymi szafkami, czyli półka umieszczona w miejscu, które przeważnie pozostaje puste. Mimo że jest węższa i mniejsza niż standardowa szuflada, to doskonale nadaje się do przetrzymywania na przykład ściereczek lub małych naczyń. Więcej miejsca można również uzyskać, decydując się na montaż sortownika pod zlew pogłębionego o taką szufladę. Co ważne, cokół można w każdej chwili wypiąć, dlatego utrzymanie powierzchni pod szafkami w czystości nie sprawi żadnych problemów.Dzięki rozwiązaniom dostępnym na rynku urządzenie niszy czy narożnika nie sprawi większych problemów, a my zyskamy cenne miejsce do przechowywania kuchennych niezbędników.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Atrii