Kuchnia śródziemnomorska słynie z tego, że niemal każdą potrawę wzbogaca się wysokiej jakości oliwą extra virgin. Na południu Europy nie brakuje regionów, które mniej lub bardziej słyną z uprawy owoców drzew oliwnych. Po oliwę z jakiego kraju warto sięgnąć? Sprawdźmy!
Hiszpania jest bezapelacyjnie największym producentem oliwy z oliwek na Starym Kontynencie wśród państw należących do Unii Europejskiej. Niemalże cała Andaluzja skąpana jest w gajach oliwnych, które obok tego, że wydają znakomite owoce, stanowią niemałą atrakcję turystyczną.
Oliwa z oliwek zajmuje istotne miejsce w kuchni mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego. Nic w tym dziwnego. Jej bukiet smakowy jest niezwykle charakterystyczny. Dominują w nim świeże oliwki, a przełamują je pieprzne, nieco gorzkawe i pikantne nuty. W niektórych regionach oliwa może mieć także lekko słodkawy posmak.
Oliwa hiszpańska https://olini.pl/oliwa-z-oliwek-olini doskonale podkreśla wiele dań, w tym m.in. skomponowanych na bazie warzyw. Jest również nieocenionym kompanem mięs, za co kochają ją amatorzy głębokich smaków z całego świata.
Oliwa z oliwek z Chorwacji
Dalmacja - to właśnie stamtąd pochodzi najlepsza oliwa z oliwek produkcji chorwackiej. Choć ten bałkański kraj nie od razu kojarzy się z tym olejem roślinnym, to zdecydowanie warto dać mu szansę. Jego walory smakowe, jak również właściwości prozdrowotne doceniają zarówno szefowie kuchni, jak i amatorzy kuchni z rybami i owocami morza w roli głównej.
Chorwacka oliwa extra virgin powstaje z oliwek odmiany Oblica uprawianych w doskonałych do tego warunkach. Temperatury jesienią spadają tam nieco szybciej niż w innych krajach słynących z gajów oliwnych, dlatego też zbiory zaczynają się tam nieco wcześniej. To sprawia, że mocne słońce nie zagraża jakości owoców, a tym samym, produkowanej z nich oliwy https://olini.pl/kategoria/oliwa.
Słodki smak chorwackich oliwek sprawia, że tamtejsza oliwa idealnie komponuje się nie tylko z rybami i owocami morza. To również znakomity dodatek do sałatek czy też sosów, a jej wyjątkowy smak można poczuć w towarzystwie świeżego pieczywa.
Grecka oliwa z oliwek
Tradycja tłoczenia oliwy z oliwek jest w Grecji przekazywana z pokolenia na pokolenie już od setek lat. Krajobraz nad Morzem Egejskim jest skąpany aż po horyzont w oliwnych gajach, które zaczęły tu powstawać już w czasach starożytnych.
Wytwarzana z owoców ich drzew oliwa z oliwek przez wielu uznawana jest za najlepszą na świecie. Nic więc dziwnego, że pojawia w kuchni Greków niemalże w każdym daniu - od sałatek, po mięsa. To właśnie jej zawdzięczamy słynny sos winegret. Co więcej, w kuchni lokalnej nad Morzem Egejskim stanowi ona zamiennik masła! Grecka oliwa z oliwek extra virgin to efekt tłoczenia na zimno, najpóźniej do 24 godzin po zbiorach. Za jej nietuzinkowy smak odpowiedzialne są oliwki Manaki, jedne z najbardziej aromatycznych na naszym globie.
Grecką oliwę z oliwek cechuje lekko goryczkowaty smak z domieszką słodkości. Jest łagodna, ale zarazem bardzo charakterystyczna. Trudno jest ją pomylić z jakąkolwiek inną.
Ponadto obok pojawiania się na talerzach Greków, chętnie jest wykorzystywana w kosmetyce. W dużej mierze to właśnie jej Greczynki zawdzięczają swoją aksamitną skórę i lśniące włosy.
Włoska oliwa z oliwek
Podstawa kuchni z Półwyspu Apenińskiego? Oliwa z Włoch https://olini.pl/oliwa-z-oliwek-z-wloch-olini to absolutny must have dla każdego jej miłośnika. Nie można odmówić jej aromatyczności, dlatego też trudno wyobrazić sobie bez niej pizzy, pasty czy sosów na bazie pomidorów. Włoska oliwa z pierwszego tłoczenia może różnić się smakiem w zależności od regionu, z którego pochodzą uprawy owoców. Toskania, Abruzja, Kalabria, Umbria czy też Sycylia to tylko niektóre z nich, gdzie niemalże na każdym kroku można zauważyć gaje oliwne.
Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że w niektórych włoskich oliwach można wyczuć przyprawy, takie jak m.in. oregano czy rozmaryn. Ponadto nie brakuje w nich bogatych aromatów m.in. migdałów, świeżych ziół, a nawet owocowych nut. Dzięki nim dania nabierają wyrazistego charakteru, który podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Francuska oliwa z oliwek
Mówiąc o oliwie z oliwek produkowanej we Francji trzeba wspomnieć przede wszystkim o jej wyjątkowo aksamitnym smaku. Wyczuwane są w niej różne nuty smakowe - od nieco rzadziej występujących trawiastych, cytrusowych, migdałowych, po zdecydowanie częściej - owocowych i ziołowych. Do tego lekka goryczka na końcu wpływająca na jej wyrafinowane walory smakowe. Jak tu nie pokochać oliwy z oliwek z Prowansji i Lazurowego Wybrzeża?
Trzeba jednak przygotować się na to, że francuska oliwa z oliwek jest stosunkowo droga. Wszystko przez to, że produkuje się ją w mniejszych ilościach. Często stosuje się ją w kuchni francuskiej jako dodatek do sałatek. Pojawia się również w towarzystwie mięs i ryb. Jest również kompanem sosów i dressingów.
Z którego kraju oliwa z oliwek jest najlepsza?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy. Przede wszystkim od tego, na jakim bukiecie smaku chcemy się skupić i do jakiego dania chcemy zastosować daną oliwę z oliwek. O gustach się nie dyskutuje. Wszystko jest kwestią indywidualnych preferencji, jak również potrzeby chwili. Najważniejsze jest to, aby sięgać po oliwy dobrej jakości, od zweryfikowanych producentów. Tylko takie stanowią gwarancję jakości, w tym znakomitego smaku i walorów zdrowotnych.