Kuchnia jest sercem domu. To w niej przygotowujemy pyszne posiłki dla siebie i bliskich. Niezwykle ważna jest ergonomia i dobra organizacja wnętrza. Dziś podpowiemy, jak urządzić strefę pracy w kuchni.
Zwróć uwagę na trójkąt roboczy
Na pewno w kuchni powinien znajdować się tzw. trójkąt roboczy. Dotyczy to obecności lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki, które powinny być umieszczone w tym pomieszczeniu w taki sposób, aby ułatwić pracę, przygotowywanie posiłków, gotowanie i sprzątanie. Ważny jest dobór odpowiedniego, wysokiej jakości i energooszczędnego sprzętu. Jeżeli chodzi o zlewozmywak, to dobrze sprawdzi się model stalowy albo z konglomeratu. Są one trwałe i odporne na uszkodzenia, a także wysoką temperaturę. Warto do zlewozmywaka wybrać wyciąganą baterię kuchenną, która ułatwia nalewanie wody do wysokich garnków czy też obmywanie warzyw i owoców w komorze zlewozmywaka. Jeśli chodzi o ilość komór to najlepiej, by w kuchni znajdował się zlewozmywak z dwiema komorami, jednak ze względu na ilość dostępnej przestrzeni, nie zawsze jest to możliwe. W drugiej komorze często pozostawia się umyte naczynia, po to, by obciekły z wody. Jednak, gdy się jej nie posiada, można skorzystać z innego praktycznego rozwiązania, a mianowicie wybrać suszarki i ociekacze do naczyń. Praktyczne modele do zawieszenia można znaleźć w ofercie na stronie: https://www.pieknowdomu.pl/wyposazenie-kuchni/suszarki-do-naczyn-i-ociekacze.html. Dzięki nim można łatwo i szybko wysuszyć umyte szklanki, sztućce, czy talerze.
Co jeszcze powinno znajdować się w strefie pracy w kuchni?
Poza wspomnianym trójkątem roboczym istotne znaczenie ma obecność piekarnika. Warto wybrać model, który posiada zimną zewnętrzną, nie nagrzewającą się warstwę, a także blokadę przed otwarciem, co chroni dzieci przed poparzeniem. Oczywiście w strefie roboczej nie może zabraknąć także zmywarki. Nawet jeśli posiada się zlewozmywak, zmywarka znacznie przyspiesza tempo sprzątania, zmywania naczyń, ale i pozwala zaoszczędzić wodę. Należy zadbać o to, by w strefie pracy w kuchni znajdował się długi blat. Najlepiej gdy jest on bezpośrednio przy zlewozmywaku oraz lodówce. Z kolei kuchenka może znajdować się po przeciwległej stronie. W ten sposób można zachować bezpieczeństwo, ale i wygodę korzystania z przestrzeni kuchennej.