Regularne czyszczenie grilla gazowego i jego prawidłowa konserwacja mają spory wpływ na żywotność urządzenia. Dlatego warto o niego dbać zarówno na co dzień, jak i okresowo, aby odpowiednio przygotować się do jego przechowywania przez zimę. Jakie kroki podjąć i o czym należy pamiętać?
Dlaczego warto regularnie czyścić grill gazowy?
Systematyczne dbanie o grilla gazowego to podstawa. Dlaczego to tak ważne? Zaniechanie w tym temacie powoduje, że resztki tłuszczu i przypalony brud zostaje na ruszcie, aromatyzerach i innych elementach grilla. Wpływa to negatywnie nie tylko na sam smak potraw. Podczas grillowania mogą uwalniać się szkodliwe substancje, które są niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Warto też pamiętać, że brudne palniki po czasie przestają działać efektywnie, co sprawia, że grillowanie staje się długotrwałe. Regularne czyszczenie to zatem prosty sposób na utrzymanie grilla gazowego w dobrym stanie, wydłużenie jego żywotności i zachowanie bezpieczeństwa jego użytkowania.
Czyszczenie grilla gazowego na co dzień
Jak utrzymywać urządzenie w dobrym stanie na co dzień? Po każdym grillowaniu warto poświęcić chwilę na dokładnie czyszczenie. Bardzo ważnym elementem jest tutaj tzw. wypalanie grilla. W tym celu należy rozgrzać go do 300-350°C przy zamkniętej pokrywie. Proces ten trwa zazwyczaj około 30 minut. W ten sposób można łatwo i szybko pozbyć się osadzonego tłuszczu. Grill gazowy należy wyłączyć w momencie, gdy przestanie się z niego ulatniać dym. Następnie po lekkim ostygnięciu urządzenia, można użyć specjalnej szczotki do czyszczenia rusztu. Tego typu akcesoria do grilla mają włosie ze stali szlachetnej, nylonowej lub palmowej, które jest wytrzymałe oraz nie powoduje ryzyka uszkodzenia żeliwnej powierzchni. Za pomocą szczotki należy usunąć zwęglone zanieczyszczenia z rusztu.
Po każdym grillowaniu trzeba pamiętać również o oczyszczeniu miski ociekowej. Gromadzi się tam głównie tłuszcz, ale też resztki jedzenia. Jeśli nie będą one systematycznie usuwane, doprowadzi to do powstawania nieprzyjemnego zapachu. Aby dobrze oczyścić misę, można użyć wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a w przypadku trudnych do usunięcia plam – specjalnego środka odtłuszczającego do grilla. Warto też przyjrzeć się palnikom. Ich kompleksowe oczyszczanie należy przeprowadzić co najmniej 2 razy w roku – przed i po sezonie – ale po samym grillowaniu także dobrze jest sprawdzić ich stan.
Bardzo ważnym etapem po oczyszczeniu grilla jest także spryskanie rusztu olejem o wysokim punkcie dymienia. To zabezpieczy go przed korozją, a także poprawi efektywność kolejnego grillowania.
Czyszczenie grilla gazowego po sezonie
Po zakończeniu sezonu grillowego warto przeprowadzić gruntowne czyszczenie. W tym celu ponownie należy wyczyścić grilla tak jak po każdym użyciu. Proces zatem trzeba zacząć od wypalenia, wyczyszczenia rusztu szczotką i oczyszczenia tacy ociekowej. Następnie, kiedy grill gazowy ostygnie, należy w pierwszej kolejności odpiąć butlę z gazem, a następnie zdjąć ruszt, aromatyzery i palniki. Każdy z tych elementów wymaga osobnego czyszczenia. Do przetarcia powierzchni wystarczy wilgotna ściereczka nasączona wodą z płynem do naczyń. Osobnej uwagi wymagają palniki – należy sprawdzić, czy otwory w nich nie są zatkane tłuszczem. Ich wnętrze można wyczyścić przy pomocy specjalnej szczotki do palników.
Po oczyszczeniu palników i innych elementów należy zadbać o dno grilla. Zwęglone resztki można łatwo usunąć za pomocą szpachelki i zmiotki, a następnie wodą z octem i szczotką wyczyścić dokładnie powierzchnię. Zanim wszystkie elementy trafią z powrotem na swoje miejsce, trzeba upewnić się, że są w pełni suche. To ważne, wilgoć może bowiem sprzyjać rozwojowi rdzy.
Na koniec, przed schowaniem grilla na zimę, warto posmarować ruszt olejem roślinnym. To zabezpieczy go przed rdzewieniem. Dzięki temu będzie gotowy na kolejny sezon grillowy.
Przygotowanie grilla gazowego na nowy sezon
Przygotowanie grilla przed nowym sezonem warto rozpocząć od wypalenia oraz kompleksowego czyszczenia – tak jak po zakończeniu sezonu. Ponownie dodatkowej uwagi wymagają palniki, ponieważ przez zimę mogą zgromadzić się w nich zabrudzenia takie jak pajęczyny czy gniazda owadów. Jeśli tak się stanie, a elementy te nie zostaną usunięte, grill będzie miał problemy z rozgrzaniem w wyniku nierównomiernego spalania gazu.
Przed sezonem warto również dokładnie wyczyścić grilla z zewnątrz. Wystarczy ciepła woda z dodatkiem płynu do mycia naczyń i ściereczka. Kiedy wszystkie elementy będą czyste i suche, należy zamontować je z powrotem, podłączyć butlę gazową i sprawdzić działanie urządzenia. W tym celu warto rozgrzewać grilla przez 15-20 minut na średniej temperaturze. Po tym czasie, kiedy temperatura spadnie do około 150°C, warto spryskać ruszt olejem, by go zakonserwować.
Jak przechowywać grill gazowy poza sezonem?
Ważnym etapem jest odpowiednie przechowywanie grilla gazowego po zakończeniu sezonu. Jeśli urządzenie ma stać na zewnątrz całą zimę np. na tarasie, do jego odpowiedniego zabezpieczenia przyda się specjalny pokrowiec. Dzięki niemu grill nie będzie narażony na zmienne warunki atmosferyczne. Urządzenie można przechowywać też w garażu czy piwnicy – również w pokrowcu lub w oryginalnym opakowaniu. Należy też pamiętać, by przed schowaniem go zakręcić butlę gazową i odłączyć od niej reduktor ciśnienia. Butli z gazem nie powinno przechowywać się w zamkniętych pomieszczeniach. Najlepiej, aby znajdowała się w dobrze wentylowanym miejscu.
Najczęstsze błędy w użytkowaniu grilla gazowego – jak ich unikać?
Chcąc zadbać o dobry stan swojego grilla, warto zwrócić uwagę na same potrawy. Najlepiej unikać marynat z dużą ilością cukru czy soli. Cukier można dodać na sam koniec grillowania, a sól po przyrządzeniu potrawy. Ponadto warto mieć na uwadze fakt, że marynaty na bazie wody mogą sprzyjać powstawaniu korozji. Grillowane jedzenie zawsze powinno być pokryte olejem. Trzeba również zadbać o sam ruszt. Zawsze należy korzystać z niego z obu stron. Nigdy nie powinno się również wkładać żeliwnego rusztu do zmywarki.
Przestrzeganie tych zasad pomoże wydłużyć żywotność grilla i zadbać o jego stan, aby był gotowy do użytku przez wiele sezonów!