Uciążliwe osady na urządzeniach sanitarnych i bateriach łazienkowych, zakamienione czajniki i grzałki urządzeń AGD, „zarośnięte” kamieniem wymienniki i rury w instalacjach c.o. i c.w.u., – to skutek używania wody o nieprawidłowych własnościach fizykochemicznych (tzw. twardej wody). Dlatego też w gospodarstwach domowych powinno się wodę uzdatniać.
Fot. SBS
Woda miękka, w przeciwieństwie do twardej, nie powoduje powstawania kamienia, a dodatkowo wpływa na zmniejszenie wydatków związanych z środkami piorącymi i myjącymi poprzez ich zwiększoną efektywność. Miękka woda wpływa też korzystnie na naszą skórę i włosy. Stopień twardości wody możemy sprawdzić w laboratorium, ewentualnie samodzielnie za pomocą testerów akwarystycznych (dostępnych w każdym sklepie akwarystycznym).
Zakres dopuszczalny twardości wody wg. norm mieści się w zakresie od 3odh do 28odh, ale użyteczna twardość oczywiście znajduje się w dolnej granicy (powyższe wartości – stopnie niemieckie – możemy przeliczyć na międzynarodową jednostkę mmol/l wg. wzoru 1 mmol/l = 5,61o dh). Dlatego też zmiękczacze wody powinny być wyposażone w zawór mieszający pozwalający utrzymać nie mniejszą niż dolna wartość twardości.
Zmiękczacz należy podpiąć na wejściu instalacji wody zimnej, podłączyć do energii elektrycznej, a także do systemu odprowadzania ścieków. Przy braku filtra mechanicznego w instalacji wodnej pamiętajmy też o jego zainstalowaniu – filtracja mechaniczna pozbawi wodę mułu, piasku czy cząstek rdzy oraz częściowo odciąży urządzenie do uzdatniania wody.
Urządzenie zmiękczające nie zajmuje dużo miejsca. Orientacyjne wymiary samej stacji to około 25 x 45 x 130 cm. Zaletą nowoczesnych urządzeń jest też łatwość ich obsługi. Są to bowiem sprzęty całkowicie zautomatyzowane, wymagające jedynie okresowego uzupełniania soli (np. w tabletkach). Jak długi będzie okres pomiędzy kolejnymi uzupełnieniami przy stałej twardości wody surowej zależy od ilości uzdatnionej wody.
Podstawą przy doborze zmiękczacza jest twardość wody na wejściu do urządzenia, maksymalny przepływ hydrauliczny podawany w m3/h oraz dzienne zużycie wody, które przekłada się na ilość przefiltrowanej wody między regeneracjami. Średnie dzienne zużycie wody możemy określić w zależności od ilości domowników. Na jedną osobę przyjmuje się tę wartość na poziomie do 150 l łącznie wody zimnej i ciepłej.
Dlaczego woda miękka jest ważna?
Zbyt duża twardość wody powoduje zmniejszoną sprawność różnorodnych urządzeń i instalacji poprzez zwiększenie oporów przepływu i zmniejszony poziom oddawania ciepła. Osadzany kamień wpływa również niekorzystnie na szczelność i trwałość zaworów armatury regulacyjnej.Woda miękka, w przeciwieństwie do twardej, nie powoduje powstawania kamienia, a dodatkowo wpływa na zmniejszenie wydatków związanych z środkami piorącymi i myjącymi poprzez ich zwiększoną efektywność. Miękka woda wpływa też korzystnie na naszą skórę i włosy. Stopień twardości wody możemy sprawdzić w laboratorium, ewentualnie samodzielnie za pomocą testerów akwarystycznych (dostępnych w każdym sklepie akwarystycznym).
Zakres dopuszczalny twardości wody wg. norm mieści się w zakresie od 3odh do 28odh, ale użyteczna twardość oczywiście znajduje się w dolnej granicy (powyższe wartości – stopnie niemieckie – możemy przeliczyć na międzynarodową jednostkę mmol/l wg. wzoru 1 mmol/l = 5,61o dh). Dlatego też zmiękczacze wody powinny być wyposażone w zawór mieszający pozwalający utrzymać nie mniejszą niż dolna wartość twardości.
Jak skutecznie zmiękczać wodę?
Metodą wykorzystywaną w zmiękczaczach domowych jest metoda wymiany jonitowej. W tym celu w urządzeniu umieszczane jest odpowiednie złoże, przez które przepływa woda z odpowiednią prędkością. Podczas przepływu następuje wymiana jonów wapnia i magnezu na jony sodu. Gdy zostanie wykorzystana zdolność złoża do jonowymiany, następuje automatycznie jego regeneracja (np. roztworem chlorku sodu NaCl). Żywotność prawidłowo eksploatowanego złoża szacowana jest na 10 lat, po tym okresie należy je wymienić.REKLAMA:
Zmiękczacz należy podpiąć na wejściu instalacji wody zimnej, podłączyć do energii elektrycznej, a także do systemu odprowadzania ścieków. Przy braku filtra mechanicznego w instalacji wodnej pamiętajmy też o jego zainstalowaniu – filtracja mechaniczna pozbawi wodę mułu, piasku czy cząstek rdzy oraz częściowo odciąży urządzenie do uzdatniania wody.
Urządzenie zmiękczające nie zajmuje dużo miejsca. Orientacyjne wymiary samej stacji to około 25 x 45 x 130 cm. Zaletą nowoczesnych urządzeń jest też łatwość ich obsługi. Są to bowiem sprzęty całkowicie zautomatyzowane, wymagające jedynie okresowego uzupełniania soli (np. w tabletkach). Jak długi będzie okres pomiędzy kolejnymi uzupełnieniami przy stałej twardości wody surowej zależy od ilości uzdatnionej wody.
Podstawą przy doborze zmiękczacza jest twardość wody na wejściu do urządzenia, maksymalny przepływ hydrauliczny podawany w m3/h oraz dzienne zużycie wody, które przekłada się na ilość przefiltrowanej wody między regeneracjami. Średnie dzienne zużycie wody możemy określić w zależności od ilości domowników. Na jedną osobę przyjmuje się tę wartość na poziomie do 150 l łącznie wody zimnej i ciepłej.
Nowoczesna stacja uzdatniająca Keller Family Line
Jednym z ciekawych i wysoko skutecznych urządzeń do zmiękczania wody dla domowego użytku jest stacja zmiękczania wody Keller Family Line produkcji firmy SBS Sp. z o.o. Mamy tu dwie wersje zależne od wydajności szczytowej dla przepływu 1,2 m3/h i 1,6 ,m3/h. Stacje te kontrolowane są przez mikrokomputer. Umożliwiają ustawienie parametrów w zależności od potrzeb. Zalety tych urządzeń to: budowa kompaktowa, prosta obsługa i bezawaryjna praca, niskie koszty eksploatacyjne, stała kontrola parametrów pracy, wysokowydajna żywica jonowymienna.REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Grupa SBS