Sezonowe przycinanie drzew, kształtowanie korony, usuwanie uschniętych i chorych gałęzi to niezbędne zabiegi pielęgnacyjne, od których zależy kondycja drzew. Są to czynności nieuniknione, które z reguły wykonuje się kilkakrotnie w ciągu roku. Celem jest utrzymanie drzew w dobrej kondycji, stanowią bowiem nie tylko schronienie dla ptaków, ale przede wszystkim – są naturalną fabryką tlenu. Ważne jest też, by stare i chore drzewa nie stanowiły zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi oraz mienia. W przypadku sadów, przycinanie i prześwietlanie drzew owocowych ma na celu zwiększenie potencjału zawiązywania się owoców.
Fot. HondaSprawdzonym w praktyce, najlepszym rozwiązaniem jest zredukowanie, za pomocą rębaka, ściętych gałęzi do postaci zrębka.
„Za przekształceniem stosu gałęzi i innego rodzaju surowca drzewnego w zrębek przemawia przede wszystkim czynnik ekonomiczny – znacznie niższe koszty transportu zrębka, ewentualnego składowania a także szeroki potencjał na jego praktyczne zastosowanie. Zrębek może zasilić kompostownik, indywidualny lub gminny, może być zastosowany do ściółkowania rabat na ogólnie dostępnych terenach zieleni czy w ogrodach prywatnych. Może również, zależnie od jakości surowca oraz ilości, być wykorzystany jako opał w kominkach domowych lub jako biomasa przemysłowa.” - wyjaśnia Cezary Więch, specjalista ds. Produktu Multipro w Aries Power Equipment – Generalnego Dystrybutora maszyn i urządzeń Honda w Polsce.
- Ściółkowanie - podłoża pod drzewami, krzewami i innymi roślinami w ogrodzie. Warstwa zrębków, tak jak i kory, zapewnia dotlenienie gleby, zatrzymuje wilgoć w podłożu, ogranicza wzrost i rozprzestrzenianie się chwastów
- Dekoracja - wybranych miejsc w ogrodzie zamiast kory
- Opał – do kominków domowych lub jako biomasa przemysłowa
- Wędzenie i grillowanie mięs, ryb i serów –
zrębek olchowy jest stosowany do każdego rodzaju mięs i ryb,
bukowy – do wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny, ryb i drobiu,
dębowy – do wołowiny, ryb i drobiu,
zrębek z drzew owocowych jak czereśnia, śliwa, jabłoń, grusza – jest idealny do wędzenia i grillowania mięs czerwonych, drobiu i ryb.
W praktyce, najlepiej sprawdzają się rębaki o solidnej konstrukcji, niezawodne przez lata eksploatacji, o wysokiej wydajności i łatwe w obsłudze.
[REKLAMA}
Na rynku dostępne są obecnie nowe maszyny, wyróżniające się wyjątkowo solidną konstrukcją, której pierwszą oznaką jest waga maszyn (od 160 kg do 3 400 kg), a efektem – wieloletnia żywotność podczas intensywnej eksploatacji. Jedną z najważniejszych cech tych maszyn jest unikalnie solidna konstrukcja – wszystkie maszyny są zbudowane ze spawanych podzespołów zbudowanych z grubej blachy, które tworzą monolitowe elementy robocze. Natomiast system tnący, zależnie od modelu, stanowi potężna tarcza o grubości do 35 mm i średnicy do 880 mm lub bęben, uzbrojone w noże wykonane ze specjalnej stali.
Maszyny te zawdzięczają swą niezawodność m. in. silnikom o najlepszej jakości. Wybrane modele pracują na nowoczesnych, 4-suwowych, paliwo-oszczędnych silnikach o obniżonym poziomie emisji spalin, które wyróżniają się najwyższą mocą osiągniętą z jego pojemności. Silniki te, z systemem automatycznej dekompresji, zapewniają natychmiastowy rozruch maszyn w każdej sytuacji. Generują też niski poziom wibracji, dzięki czemu wytwarzany dźwięk nie jest uciążliwy dla ludzkiego ucha. Niektóre z tych rębaków są także dostępne w wersji PTO.
Są to maszyny mobilne, o wysokiej wydajności - która, zależnie od modelu oraz od materiału drzewnego i szybkości podawania, wynosi od 4 do 50 m3/h. Z łatwością i sprawnie tną gałęzie lub inny surowiec drzewny o średnicy od 50 do 320 mm. Płynne podawanie surowca drzewnego zapewniają obszerne skrzynie zasobników oraz poziome wałki hydrauliczne o zróżnicowanej prędkości obrotowej. Natomiast wyładunek usprawniają wysokie kominy wyrzutowe, które dzięki regulacji w jednej lub dwóch płaszczyznach – pion, poziom (zależnie od modelu maszyny) umożliwiają gromadzenie zrębka w konkretnym miejscu.
Są to maszyny sprawdzone przez profesjonalistów, którzy cenią sobie szybkość pracy i łatwość obsługi. Pracując z tego typu nowoczesnymi maszynami do zrębkowania operator musi tylko ustawić komin wyrzutowy, włączyć maszynę i podawać surowiec drzewny. Zrębek, produkowany w błyskawicznym tempie, gromadzony jest w zaplanowany sposób, np. na przyczepie, którą od razu można go przetransportować w docelowe miejsce.
„Za przekształceniem stosu gałęzi i innego rodzaju surowca drzewnego w zrębek przemawia przede wszystkim czynnik ekonomiczny – znacznie niższe koszty transportu zrębka, ewentualnego składowania a także szeroki potencjał na jego praktyczne zastosowanie. Zrębek może zasilić kompostownik, indywidualny lub gminny, może być zastosowany do ściółkowania rabat na ogólnie dostępnych terenach zieleni czy w ogrodach prywatnych. Może również, zależnie od jakości surowca oraz ilości, być wykorzystany jako opał w kominkach domowych lub jako biomasa przemysłowa.” - wyjaśnia Cezary Więch, specjalista ds. Produktu Multipro w Aries Power Equipment – Generalnego Dystrybutora maszyn i urządzeń Honda w Polsce.
REKLAMA:
Kilka sposobów wykorzystania zrębka:
- Zasilanie kompostowników,- Ściółkowanie - podłoża pod drzewami, krzewami i innymi roślinami w ogrodzie. Warstwa zrębków, tak jak i kory, zapewnia dotlenienie gleby, zatrzymuje wilgoć w podłożu, ogranicza wzrost i rozprzestrzenianie się chwastów
- Dekoracja - wybranych miejsc w ogrodzie zamiast kory
- Opał – do kominków domowych lub jako biomasa przemysłowa
- Wędzenie i grillowanie mięs, ryb i serów –
zrębek olchowy jest stosowany do każdego rodzaju mięs i ryb,
bukowy – do wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny, ryb i drobiu,
dębowy – do wołowiny, ryb i drobiu,
zrębek z drzew owocowych jak czereśnia, śliwa, jabłoń, grusza – jest idealny do wędzenia i grillowania mięs czerwonych, drobiu i ryb.
W praktyce, najlepiej sprawdzają się rębaki o solidnej konstrukcji, niezawodne przez lata eksploatacji, o wysokiej wydajności i łatwe w obsłudze.
[REKLAMA}
Na rynku dostępne są obecnie nowe maszyny, wyróżniające się wyjątkowo solidną konstrukcją, której pierwszą oznaką jest waga maszyn (od 160 kg do 3 400 kg), a efektem – wieloletnia żywotność podczas intensywnej eksploatacji. Jedną z najważniejszych cech tych maszyn jest unikalnie solidna konstrukcja – wszystkie maszyny są zbudowane ze spawanych podzespołów zbudowanych z grubej blachy, które tworzą monolitowe elementy robocze. Natomiast system tnący, zależnie od modelu, stanowi potężna tarcza o grubości do 35 mm i średnicy do 880 mm lub bęben, uzbrojone w noże wykonane ze specjalnej stali.
Maszyny te zawdzięczają swą niezawodność m. in. silnikom o najlepszej jakości. Wybrane modele pracują na nowoczesnych, 4-suwowych, paliwo-oszczędnych silnikach o obniżonym poziomie emisji spalin, które wyróżniają się najwyższą mocą osiągniętą z jego pojemności. Silniki te, z systemem automatycznej dekompresji, zapewniają natychmiastowy rozruch maszyn w każdej sytuacji. Generują też niski poziom wibracji, dzięki czemu wytwarzany dźwięk nie jest uciążliwy dla ludzkiego ucha. Niektóre z tych rębaków są także dostępne w wersji PTO.
Są to maszyny mobilne, o wysokiej wydajności - która, zależnie od modelu oraz od materiału drzewnego i szybkości podawania, wynosi od 4 do 50 m3/h. Z łatwością i sprawnie tną gałęzie lub inny surowiec drzewny o średnicy od 50 do 320 mm. Płynne podawanie surowca drzewnego zapewniają obszerne skrzynie zasobników oraz poziome wałki hydrauliczne o zróżnicowanej prędkości obrotowej. Natomiast wyładunek usprawniają wysokie kominy wyrzutowe, które dzięki regulacji w jednej lub dwóch płaszczyznach – pion, poziom (zależnie od modelu maszyny) umożliwiają gromadzenie zrębka w konkretnym miejscu.
Są to maszyny sprawdzone przez profesjonalistów, którzy cenią sobie szybkość pracy i łatwość obsługi. Pracując z tego typu nowoczesnymi maszynami do zrębkowania operator musi tylko ustawić komin wyrzutowy, włączyć maszynę i podawać surowiec drzewny. Zrębek, produkowany w błyskawicznym tempie, gromadzony jest w zaplanowany sposób, np. na przyczepie, którą od razu można go przetransportować w docelowe miejsce.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Honda