Właściwie zaprojektowany grill może być niebanalną ozdobą każdego tarasu czy działki. Z jego budową z pewnością poradzi sobie nawet jedna osoba, choć oczywiście pomoc sąsiada lub przyjaciela jest zawsze mile widziana. Do budowy świetnie nadaje się cegła klinkierowa lub cegła elewacyjna. Przyda się też dobrej jakości zaprawa murarska do klinkieru oraz ruszty ze stali - gotowe, kupione w markecie budowlanym, lub zamówione w zakładzie ślusarskim. Pozostałe elementy zależą wyłącznie od naszej fantazji...
Grill można umieścić na płycie tarasu lub w wybranym miejscu w ogrodzie. Podstawowym kryterium doboru miejsca powinna być nasza wygoda. Grill powinien stać niedaleko miejsca biesiadowania, aby obsługująca go osoba mogła uczestniczyć w rozmowach. Dzięki zastosowaniu technologii odprowadzania dymu, możemy go postawić blisko stołu, aby wszyscy mieli do niego swobodny dostęp a pozostawione na ruszcie potrawy nie stygły. Ważne, aby jego lokalizacja była spójna z koncepcją całego terenu oraz pozwalała na jego swobodne wykorzystywanie do innych form wypoczynku. Pamiętajmy też, aby w miarę możliwości nie stawiać go w bezpośredniej bliskości ściany lub okapu budynku - unikniemy zabrudzenia dymem i tłuszczem.
W zależności od indywidualnych potrzeb można samodzielnie zdecydować o jego wysokości oraz wielkości rusztu a stabilna konstrukcja zwiększa bezpieczeństwo biesiadników. Murowany grill ma wiele zalet: nie rdzewieje, nie wymaga miejsca na przechowywanie go zimą i z pewnością nie zostanie skradziony. Ważne, aby zaprojektować go tak, aby jak najlepiej odpowiadał wszystkim naszym potrzebom. Przemyślana konstrukcja może być jednocześnie wędzarnią lub funkcjonalnym schowkiem. Kolor grilla można dopasować do elewacji domu lub innych elementów wyposażenia ogrodu. Świetnie nadająca się do tego cegła klinkierowa pozwala wybierać wśród wielu barw. Ciekawym przykładem są cegły elewacyjne Terca firmy Wienerberger. Występują one w kilkunastu kolorach, od żółtych i piaskowych aż do ciemnych grafitów oraz czerni. Kolory ciemniejsze są oczywiście bardziej praktyczne, mniej widać na nich zanieczyszczenia. Gładka faktura lica (angoba) umożliwia łatwe, bieżące utrzymywanie czystości. Cegły ręcznie formowane można w razie potrzeby piaskować, jednak w praktyce najczęściej czyści się jedynie ruszt.
- Przygotowywanie potraw na własnoręcznie wykonanym, lub samodzielnie zaprojektowanym grillu staje się nie tylko wygodne ale i bardzo przyjemne. Przybliżony koszt takiej inwestycji zależy od konkretnego projektu i zaczyna się już od kilkuset złotych - mówi Grzegorz Sudoł z firmy Wienerberger Ceramika Budowlana Sp. z o.o.
Samodzielna budowa grilla krok po kroku:
1. Przygotuj projekt grilla, dostosowując jego rozmiar do wielkości działki. Pamiętaj, że budowa będzie trwała kilka dni - zaplanuj to. Na etapie murowania i spoinowania ścian nie można dopuścić do ich zamoczenia. Warto każdorazowo zabezpieczać grill folią.
Fot. Wienerberger
For. Wienerberger
2. Budowa płyty fundamentowej, na której stanie grill. Zaznacz zarys grilla, najlepiej wbijając paliki i rozciągając pomiędzy nimi sznurek. Na tak wydzielonym obszarze wykop dołek o głębokości ok. 30 cm, który utwardź żwirem a następnie połóż równą warstwę betonu. Tak przygotowana płyta fundamentowa powinna być sezonowana, należy pozostawić ją na kilka dni aby beton uzyskał odpowiednią wytrzymałość.
Fot. Wienerberger
For. Wienerberger
3. Przed przystąpieniem do prac związanych z murowaniem ścian, należy dokładnie oczyścić płytę fundamentową i „na sucho" ustawić z cegieł zarys grilla. Pozwoli to precyzyjnie wyznaczyć kąty proste w narożnikach.
Fot. Wienerberger
For. Wienerberger
4. Jako spoiwa do budowy ścian używamy zaprawy do klinkieru (najlepiej kupić gotową). Na zaprawie ułóż kolejne warstwy cegieł, pamiętając o umieszczeniu elementów dystansowych, dzięki którym fugi będą równe. Elementy dystansowe usuń po ułożeniu kolejnych warstw muru. Warto pamiętać, aby na bieżąco sprawdzać poziom i pion ścian przy użyciu poziomnicy. W razie potrzeby, do wyrównania poszczególnych cegieł użyj młotka murarskiego.
Fot. Wienerberger
For. Wienerberger
5. Na gotowych już ścianach możesz zbudować płytę paleniska. Ustaw tymczasową podporę, na której ułożysz cegły prostopadle do ścian, następnie zamocuj płytę paleniska. Warto pozostawić podpory paleniska do czasu, aż zaprawa się zwiąże. Górną część ściany grilla ułóż dłuższymi brzegami cegieł do środka grilla. Wywierć otwory w cegłach ułożonych z przodu. Użyj krótkich prętów do wzmocnienia konstrukcji.
Fot. Wienerberger
For. Wienerberger
6. Między kolejnymi warstwami cegieł umieszczamy ceowniki, które posłużą za prowadnice rusztu. Warto zabezpieczyć wszystkie metalowe elementy farbą antykorozyjną. Sprawdź, czy szyny ceowników są oznaczone w odpowiedniej odległości. Możesz użyć w tym celu pręta o długości odpowiadającej szerokości zamówionego rusztu. Warto wbudować ceowniki pomiędzy dwie kolejne warstwy cegieł. Dzięki temu ruszt będzie mógł się znajdować bliżej, lub dalej ognia.
Fot. Wienerberger
For. Wienerberger
7. Na płycie fundamentowej ułóż bruk klinkierowy na wypoziomowanej podsypce piaskowo-cementowej.
8. W miejscu, gdzie będzie palenisko ułóż wyciętą na wymiar blachę a w prowadnicach z ceowników - ruszt.
Fot. Wienerberger
For. Wienerberger
9. Do osadzenia płyty z piaskowca użyj specjalnego kleju do kamienia wypoziomuj ją dobrze i pokryj impregnatem.
Fot. Wienerberger
Fot. Wienerberger
10. Grill jest już gotowy! Za kilka dni, kiedy zaprawa zwiąże, będziesz mógł z dumą rozpocząć grillowanie.
______________________________________________
Przykładowe materiały polecane do budowy grilla:
- cegła klinkierowa pełna Pomerania firmy Wienerberger - 4, 90 zł/szt.*
- zaprawa do murowania i jednoczesnego spoinowania cegieł klinkierowych Terca Klinkier w kolorze szarym - 16,96 zł/worek.*
* UWAGA!!! Ceny z 18.07.2010 roku (przypis Redakcja obud.pl)