„Płytka do pokrywania dachów” – oto definicja dachówki podana przez słownik PWN. Proste? Definicja tak, jednak jeśli chodzi o proces produkcji, sprawa nie jest już taka prosta. Zwłaszcza jeśli chcemy, żeby dachówka spełniała nie tylko wymagania estetyczne, ale była też trwała i spełniała dodatkowe funkcje, takie jak np. odporność na zabrudzenia i działanie czynników atmosferycznych. Dachówki betonowe produkowane w technologii Cisar oraz technologii Protegon zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wymagających.
Fot. Monier Braas
Technologia Cisar to metoda produkcji dachówek betonowych opracowana przez markę Braas. Jej sekretem jest zastosowanie trzech warstw, z których każda pełni inną funkcję dla zapewnienia maksymalnej jakości i trwałości:
- warstwa nośna – gwarantuje maksymalną wytrzymałość dachówki i stanowi bazę pod kolejne warstwy.
- warstwa wygładzająca – dzięki drobnoziarnistej strukturze zwiększa odporność dachówki na zabrudzenia i porastanie mchem. Ponadto zabezpiecza połać przed nasiąkaniem wodą, co pozwala znacznie zwiększyć jej mrozoodporność.
- warstwa uszlachetniająca – odpowiada za estetykę, nadając ostateczny wygląd, intensywny, trwały kolor oraz połysk. Podwójne krycie powłoką akrylową Lumino, zabezpiecza połać przed czynnikami atmosferycznymi i szkodliwym działaniem promieni UV.
Fot. Monier Braas
Dachówki wykonane w technologii Cisar są dostępne wyłącznie w ofercie marki BRAAS. To modele: Teviva Cisar, Bałtycka Cisar, Romańska Cisar i Celtycka Cisar.
Technologia Protegon to kolejne nowatorskie rozwiązanie marki Braas, którego głównym zadaniem jest ochrona połaci przed promieniowaniem podczerwonym emitowanym przez słońce. Odpowiadają za to pigmenty dodawane w procesie produkcji. Dachówki wykonane w technologii Protegon odbijają nawet 300% więcej promieni podczerwonych niż inne, dostępne na rynku modele. W efekcie, temperatura po spodniej stronie dachówki jest nawet do 10⁰C niższa co pozwala zredukować temperaturę w pomieszczeniach na poddaszu. Szczególnie w trakcie upalnego lata jest to różnica, która znacznie poprawia jakość życia. Marka Braas ma w swojej ofercie efektowną dachówkę płaską Tegalit, wykonaną właśnie tą metodą.
Nowoczesne rozwiązania i zaawansowane technologie pozwolą cieszyć się pięknym i pewnym dachem przez długie lata.
Technologia Cisar to metoda produkcji dachówek betonowych opracowana przez markę Braas. Jej sekretem jest zastosowanie trzech warstw, z których każda pełni inną funkcję dla zapewnienia maksymalnej jakości i trwałości:
- warstwa nośna – gwarantuje maksymalną wytrzymałość dachówki i stanowi bazę pod kolejne warstwy.
- warstwa wygładzająca – dzięki drobnoziarnistej strukturze zwiększa odporność dachówki na zabrudzenia i porastanie mchem. Ponadto zabezpiecza połać przed nasiąkaniem wodą, co pozwala znacznie zwiększyć jej mrozoodporność.
- warstwa uszlachetniająca – odpowiada za estetykę, nadając ostateczny wygląd, intensywny, trwały kolor oraz połysk. Podwójne krycie powłoką akrylową Lumino, zabezpiecza połać przed czynnikami atmosferycznymi i szkodliwym działaniem promieni UV.
Fot. Monier Braas
Dachówki wykonane w technologii Cisar są dostępne wyłącznie w ofercie marki BRAAS. To modele: Teviva Cisar, Bałtycka Cisar, Romańska Cisar i Celtycka Cisar.
Technologia Protegon to kolejne nowatorskie rozwiązanie marki Braas, którego głównym zadaniem jest ochrona połaci przed promieniowaniem podczerwonym emitowanym przez słońce. Odpowiadają za to pigmenty dodawane w procesie produkcji. Dachówki wykonane w technologii Protegon odbijają nawet 300% więcej promieni podczerwonych niż inne, dostępne na rynku modele. W efekcie, temperatura po spodniej stronie dachówki jest nawet do 10⁰C niższa co pozwala zredukować temperaturę w pomieszczeniach na poddaszu. Szczególnie w trakcie upalnego lata jest to różnica, która znacznie poprawia jakość życia. Marka Braas ma w swojej ofercie efektowną dachówkę płaską Tegalit, wykonaną właśnie tą metodą.
REKLAMA:
Nowoczesne rozwiązania i zaawansowane technologie pozwolą cieszyć się pięknym i pewnym dachem przez długie lata.
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Monier Braas