W numerze 39 Świata Kominków przeczytacie między innymi o ewolucji jaką przeszły kominki, renesansie mody na gotowanie, szerokiej ofercie kafli, przebudowie kominków oraz jak połączyć ogień i wodę. Zapraszamy do zapoznania się z nowym numerem Świata Kominków.
Fot. Świat Kominków
Aldona Mazurkiewicz
Aldona Mazurkiewicz
Fot. Świat KominkówFot. Świat Kominków
Katarzyna Lipowska
W takiej oto atmosferze renesans przeżywają też urządzenia do przygotowania potraw – tradycyjne kuchnie. Kuchnia kaflowa opalana drewnem stała się obiektem pożądania wielu kobiet i… mężczyzn.
Witold Hawajski
Witold Hawajski
Fot. Świat KominkówFot. Świat Kominków
Wioleta Rybak
Fot. Świat KominkówFot. Świat Kominków
Szymon Paź
Natalia Przesmycka
Fot. Świat KominkówFot. Świat Kominków
Ziemowit Nowakowski
Fot. Świat Kominków
Made in Poland
W ciągu ponad dwudziestu lat wolnorynkowej gospodarki dorobiliśmy się znaczącej liczby rodzimych producentów palenisk kominkowych, którzy – w większości przypadków przez wzgląd na atrakcyjną cenę – są silną konkurencją dla może bardziej zaawansowanych technicznie i wizualnie, ale też i sporo droższych produktów topowych europejskich marek. Ba, kilka polskich firm z sukcesami sprzedaje wkłady poza granicami Polski i coraz mniej zaskakuje ich obecność na największych i najważniejszych europejskich targach kominkowych odbywających się we Frankfurcie (ISH) i w Weronie (PROGETTO FUOCO).Aldona Mazurkiewicz
Kształt ognia
Od chwili pojawienia się wkładów kominkowych z szybą, czas dla kominków przyspieszył. Nawet nie minęło pół wieku, a kominki niezmienne od stuleci przeżyły prawdziwą rewolucję i rozkwit. Dziś możemy wybierać do woli: małe bądź duże, wysokie lub szerokie, narożne, 3D lub vis-à-vis, do tego z szybą łączoną lub giętą, a ta wyliczanka nie wyczerpuje całego wachlarza propozycji.Aldona Mazurkiewicz
Fot. Świat KominkówFot. Świat Kominków
Ognista uczta
Ujarzmiony, „kulinarny” ogień w grodzie przybiera różne postaci. Może być nowoczesnym ogniskiem, grillem, a także zewnętrzną wędzarką czy piecem chlebowym. Formy te sprawiają, że blask płomieni i ich funkcje grzewcze z powodzeniem możemy przenieść latem do naszego ogrodu, ciesząc się świeżym powietrzem, obecnością znajomych i smakiem pysznych potraw przyrządzonych na ruszcie.Katarzyna Lipowska
Kuchenne rewolucje
Od kilku lat panuje moda na gotowanie. To nie moda, ale wręcz euforia! Każdy kanał telewizyjny ma minimum jeden program kulinarny. Okazuje się, że nie tylko upieczenie jagnięciny w szafranie z burgundem, ale nawet zwykłe ugotowanie ziemniaków stało się dzisiaj umiejętnością! Przepis na pozornie zwyczajną szarlotkę domową jest oblegany w Internecie, a najlepsi kucharze stali się celebrytami.W takiej oto atmosferze renesans przeżywają też urządzenia do przygotowania potraw – tradycyjne kuchnie. Kuchnia kaflowa opalana drewnem stała się obiektem pożądania wielu kobiet i… mężczyzn.
Witold Hawajski
REKLAMA:
Jednego pieca mi trzeba
Piecyki stalowe i żeliwne dzisiaj stanowią 50-70% wszystkich sprzedanych kominkowych urządzeń. Włochy, Niemcy, Skandynawia, Czechy, a nawet bastion kominków – Francja, to dzisiaj i poważni producenci, i nabywcy dziesiątek tysięcy piecyków każdego roku. W zasadzie na każdą okazję i niemal na każdą kieszeń można znaleźć piecyk. Oczywiście, zawsze znajdą się tacy, którym coś w piecykach nie pasuje – szczególnie w Polsce. Chociaż polskie statystyki sprzedaży piecyków (o ile są) to potwierdzają, to jednak nie zwracajmy uwagi na to, co ludzie mówią i co wypisywane jest w internecie, tylko popatrzmy na piece wolno stojące, jak na wartościowe i atrakcyjne propozycje kominkowe.Witold Hawajski
Fot. Świat KominkówFot. Świat Kominków
Zawsze modne kafle
Klasyczne lub nowoczesne, wytworne lub sielskie, mini lub maxi, odważne lub subtelne, proste lub bogato zdobione? Wybór kafli do pieca bądź kominka nie jest prosty. Ilość możliwości może przyprawić o całkiem niemały zawrót głowy. A propozycji z roku na rok jest coraz więcej. Wszystko po to, by zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta współczesnego odbiorcy.Wioleta Rybak
Fot. Świat KominkówFot. Świat Kominków
Kominek od kamieniarza
Łamany, łupany, szlifowany, polerowany, trawiony kwasem, piaskowany. W płycie, płytkach, bloczkach, blokach. Idealnie płaski, o delikatnej fakturze, rzeźbiony. Minimalistyczny, prosty, różnorodny, zdobiony. Wśród dostępnych rozwiązań każdy chętny na kominek z kamienia znajdzie dla siebie to najlepsze.Szymon Paź
Przebudowa domu i kominka
Rozbudowa lub przebudowa domu jest często pretekstem do zainstalowania w nim kominka lub pieca. W przypadku, gdy nie ma istniejących przewodów kominowych, do których podpięcie urządzenia byłoby możliwe, trzeba podjąć decyzję o jego optymalnym umiejscowieniu i takim wykonaniu, by nie stwarzał problemów w przyszłym użytkowaniu. Wykonanie nowego przewodu kominowego w istniejącym budynku jest dosyć trudne, lecz możliwe: należy określić miejsca, w których jego usytuowanie zagwarantuje przede wszystkim odpowiednią wysokość komina. Takie miejsca znajdują się najczęściej w strefie centralnej budynku, a przy dachu dwuspadowym blisko jego kalenicy. Nowy komin można zbudować wewnątrz lub na zewnątrz budynku (przy jego ścianie). Najprostsza sytuacja dla dostawienia nowych zewnętrznych pionów kominowych jest wówczas, gdy bryła budynku ma dach dwuspadowy, a komin sytuujemy pośrodku ściany szczytowej.Natalia Przesmycka
Fot. Świat KominkówFot. Świat Kominków
Ogień i woda – dwa żywioły do pogodzenia
Mamy w tej chwili możliwość instalowania kominków wodnych zarówno w hydraulicznych układach otwartych, jak i zamkniętych. To, w jaki sposób będzie on podłączony i sprzężony z innych piecem, grzejnikami, zbiornikami i tym podobnymi rzeczami, zależy w dużej mierze od fachowości i wiedzy samego instalatora.Ziemowit Nowakowski
Fot. Świat Kominków
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: Świat Kominków